joi, 21 iulie 2011

Transilvania Fest - Blaj, 29-31 IULIE



Transivania Fest - la editia a 7-a, anul acesta se va tine la Blaj in 29-31 IULIE, pe Campia Libertatii.

Un festival de cultura si traditii culinare, cu foarte multe demonstratii mestesugaresti, dar si de gatit, care are loc anual in diferite localitati din Transilvania - localitati care au in spate o istorie si o traditie ce merita reinviate si promovate.

Începând cu a şasea ediţie, Festivalul Transilvania a devenit unul itinerant; dacă anii precedenţi zonele vizate au fost Turda şi cele 8 sate din regiunea din jurul oraşului şi municipiul Cluj-Napoca, în 2010 atenţia a fost îndreptată asupra zonei Sibiului, bogată cultural (zonă de patrimoniu) şi etnografic (comunităţi de români, saşi, romi şi maghiari), iar in 2011 dupa o analiza de 4 luni - orasul Blaj - a fost desemnat ca fiind cel mai potrivit "candidat" pentru gazduirea acestui eveniment.

AFLA AICI MAI MULTE DESPRE PROGRAMUL TRANSILVANIA FEST 2011- BLAJ, precum si o scurta istorie a Blajului, orasul Marii Uniri.

Festivalul are secţiuni precum:
- standuri de meşteşugari şi de produse agro-regionale,
- mic târg de organizaţii din zona Transilvaniei cu proiecte pe turism cultural, patrimoniu, educaţie sau mediu,
- evenimente dedicate copiilor
(degustări de brânză, concursuri de gătit, dansuri tradiţionale vechi, spectacol de device drama),
- program la scenă de dansuri şi cântece tradiţionale vechi și noi
,
- cinema în aer liber sau padocuri de animale specifice din zonă.


MOTIVUL PENTRU CARE PROMOVEZ ACEST EVENIMENT ?!
- Apicultorii din zona vor fi prezenti cu produsele apicole din stupina proprie la targul de produse agro-alimentare care se va tine in zilele de Vineri, Sambata, Duminica pe Campia Libertatii de la 12.00-20.00
- este un bun prilej de degustare a unor specialitati de miere - din productia locala: polen, pastura, miere cu capaceala, miere de salcam proaspat extrasa, miere polfilora- de fanat si de padure, cu o aroma deosebita
- sper ca si in demonstratiile culinare sa-i convingem pe bucatari sa ne pregateasca si ceva bunatati cu miere...ca sa ne indulcim ;))
- e un eveniment local care promoveaza mestesugurile locale si astfel de initiative trebuie sprijinite de noi toti - indiferent cine sunt cei care le organizeaza....Desi mi se pare minunat ca de data aceasta, initiativa au avut-o unii din afara Blajului - ceea ce-mi re-confirma potentialul turistic, cultural si agro-alimentar al zonei Tarnavelor
- Cei de la Transilvania Fest nu sunt singuri in demersul lor, si noi incercam in cadrul targului "Sarbatoarea Mierii" de la Blaj sa promovam nu doar produsele apicole, ci si alte produse agro-alimentare produse in zona Transivania, astfel ca trebuie sa ne promovam reciproc....si sa nu asteptam mereu sa ne promoveze altii tara si produsele.

Cei care-mi citesc uneori blogul, apicultori / clienti /prieteni/ sau poate oameni care se trag de loc din zona Blajul, sunt invitati cu drag la acest eveniment...si vor avea supriza sa gaseasca un orasel foarte cochet, foarte bine intretinut, cu cladiri vechi restaurante, cu "Piata 1848"- piata marii unirii complet restaurata, cu parcuri re-amenjate.....si pentru asta trebuie sa multumim Municipalitatii care s-a implicat in restaurarea Blajului - astfel incat el sa devina cu adevarat un "municipiu" si un oras al culturii, asa cum era cunoscut pe vremuri.

Va asteptam la Blaj in 29-30-31 Iulie pe Campia Libertatii.

marți, 19 iulie 2011

"Piata de miere" - cel mai nou magazin apicol, la CLUJ


De putin timp s-a deschis la Cluj un magazin cu produse apicole de "ultima generatie", adica un concept nou de prezentare si promovare a cat mai multor produse ale stupului intr-un mod foarte apetisant - exact asa cum am vazut in filme sau prin afara acele magazine de ciocolata, cu vitrinele pline de toate dulciurile posibile fabricate din ciocolata....exact asa arata magazinul "Piata de miere" cu vitrinele incarcate cu toate felurile de Borcanele cu Miere, iar un loc aparte il ocupa "Mierea cu Bunatati": alune de padure, nuca, migdale, goji, scortisoara, vanile, fructe… si altele.

Standul "Piata de miere" este localizat in incinta POLUS Center din Cluj,aproape de intrarea in Carrfour zilnic intre orele 10-22, fiind o adevarata insula "dulce" plina cu specialitati din miere.
Aici veti gasi: polen - crud sau uscat -, propolis, pastura, laptisor de matca, capacele, faguri, precum si 18 sortimente de miere.


Atmosfera arhaica, degustarile zilnice precum si vanzatoarele imbracate aparte incurajeaza clientul asupra autenticitatii produselor - provenite din stupinele romanesti.

Cele mai deosebite sortimente 100% romanesti de la "Piata de miere" sunt (dupa parerea mea personala sunt cele mai deosebite):
- mierea de menta,
- mierea de coriandru,
- mierea de albastrele si
- mierea de maracine.



Majoritatea sortimentelor de miere sunt autentic romanesti: miere de salcam, poliflora, tei, rapita, floarea-soarelui, mana de padure, zmeura, coriandru, menta, cimbrisor.....dar pentru cei care doresc sa incerce si arome exotice exista si o mini-gama de Specialitati din alte tari: miere de eucalipt, castan, lamai, lavanda, rozmarin,portocal, fiecare dintre aceste sortimente rare fiind reprezentative pentru tari ca Spania, Italia, Franta.

Eu una dupa ce am gustat cate putin din aceste Specialitati exotice pot sa va spun cateva secrete:
- mierea de Castan e foarte amaruie, cu o aciditate redusa, bogata in continutul de polen, saruri minerale si tanin....Am aflat ca mierea de castan e recomandata celor care au probleme cu fierea / bila.

- mierea de Eucalipt e usor mentolata, si are proprietati expectorante deosebite atunci cand aveti accese de tuse.

- mierea de Lavanda are un gust aparte si o aroma fina care pastreaza calitatile florii de Lavanda. Concentratia de polen de lavanda este redusa de 15-20%,ph-ul este scazut si aciditatea relativ mare, fiind considerata o miere de calitate superioara.
Daca vreti sa va rasfatati: adaugati miere de lavanda peste felii de branza Feta cu putin miez de nuca deasupra, (sau chiar si peste telemea de-a noastra romaneasca).....e o combinatie delicioasa pe care o veti intalni doar in arta culinara franceza, unde branza si mierea sunt ingrediente pretioase, care dau savoare si unui banal aperitiv.

- mierea de Portocal este practic o miere obtinuta din nectar de diverse citrice, care infloresc in aceeasi perioada si in regiuni apropiate: portocal, lamai,mandarin grafuit si altele, si e o miere cu un gust accentuat de dulce, dar cu continut bogat in acid citric si implicit Vitamina C.
Ceea ce o face sa fie un sortiment aparte este faptul ca miere de portocal contine COFEINA - doar 4mg/kg, adica mult mai putin ca in cafeaua decofeinizata, dar chiar si aceasta concentratie foarte mica poate da un efect de revitalizare, atunci cand suntem obositi, mai ales ca zaharurile din miere merg direct in sange, nefiind necesare procesarea lor prealabila, tocmai de aceea mierea in general e recunoscuta ca un energizat, si e recomandata dupa efort intens, aducand un aport de energie imediata in organism.

- miere de Rozmarin este o miere rara, care se recolteaza in cantitati mici, cu o aroma speciala, recoltata cel mai des in Franta, poate si fiindca Rozmarinul este un dintre cele mai aromate plante, iar Franta este patria "aromelor culinare" si aceste plante se folosesc in mod frecvent in bucataria franceza.

Puteti citi mai multe despre Specialitati de miere din toata lumea si proprietatile lor pe site-ul http://www.honeytraveler.com .

Pe langa Specialitatile de miere la Piata de Miere mai gasiti si o gama variata de produse naturale ce au in componenta sa produse apicole: Dulciuri cu miere, Sucuri naturale, Otet cu miere, Bauturi pe baza de miere ....si multe altele

"Foarte apreciate este si gama de Api-Cosmetice - fara parabeni marca Apidava" ne spune managerul firmei Piata de Miere, d-na Anca Beu.

NU am decat cuvinte de lauda pentru initiativa celor care au pus pe picioare conceptul "Piata de Miere", si mai ales pentru modul de prezentare al produselor care ne lasa gura apa....

In curand vor deschide un magazin si in incinta centrului comercial CORA - CLUJ, le urez succes.