Consumul de miere la bebelusi este o problema destul de controversata. Motivul ?
Unii cercetatori sustin ca mierea nu trebuie administrata copiilor sub 1 an, deoarece ar exista riscul de imbolnavire de botulism infantil.
Botulismul este provocat de o bacterie care "traieste" in stare latenta in spatii fara oxigen, de ex: in diferite alimente in conserve, care daca nu sunt supuse unui proces de incalzire suficient de mare (fierbere / pasteurizare.
Ce legatura are mierea cu botulismul, din moment ce nu este ambalata in conserve ? Albinele atunci cand culeg nectar, pot culege in mod accidental si spori botulinici care pot ramane in miere.(mierea nesuferind un proces de incalzire decat pana la maxim 45grade Celsius).
Insa, va rog sa tineti seama ca acesti spori se gasesc in praf si noroi, iar arareori aceste particule infestate din acest praf sau noroi pot ajunge si in miere. Este o boala rara, care se trateaza usor, daca este descoperita, si a fost depistata in general la copii intre 3-6 luni, deci nu e cazul sa fiti paranoici.
Deoarece oamenii maturi si copiii de peste 1 an au complet dezvoltat sistemul imunitar, precum si bacteria intestinala care poate distruge acei spori, botulismul nu reprezinta un pericol decat la bebelusii sub 1 an.
Fiindca mierea adaugata in ceai fierbinte isi pierde din enzime si proprietati, aceasta e modalitatea cea mai buna, in care de la 8-9 luni puteti adauga miere in ceaiul copiilor. Alegeti mierea de salcam pentru ca are un continut mai redus in particule de polen.
Recomandarea mea se bazeaza prin faptul ca sora mea a procedat la fel cu copilul ei, si in prezent este printre primii 5 la inaltime in grupa mare de la gradinita, asa ca...noi zicem ca i-a prins bine.
Iar pentru copiii intre 1-15 ani, recomandarea mea este intre 15-40gr / zi, in functie si de cat efort fizic depune acel copil. Intotdeauna se recomanda o doza mai mare de miere copiilor care fac efort fizic in mod intens si repetat, fiindca ei au nevoie de un aport crescut de calorii, iar mierea poate inlocui cu succes si nevoie de "dulce", oferind si un adaos de vitamine si minerale.
(JIP Stories) Daze in the Park
Acum 4 luni
un an nou fericit, numai bucurii si sanatate iti doresc !
RăspundețiȘtergereeu nu am dat copiilor mei miere, pina la 1 an si jumatate, dar cu sporii de praf... da ai dreptate daca as fi gandit mai mult la momemntul respectiv, as fi dat aceasta replica medicului.
mie nu imi lipseste mierea din casa!
Buna Alina,
RăspundețiȘtergereMultumesc de urari, toate cele bune si tie in anul care urmeaza.
Nu mi-ai spus cati ani are copilul tau ? Sa-ti traiasca oricum, si sa te bucuri de familia ta.
am 2: unul de 8 ani si celalat de 2,5 ani (toata lumea il face fetita - are parul ondulat) pe strada il mai intreaba lumea ce este?
RăspundețiȘtergereel spune ca nu i baiat, ca are cip- cirip..
si e maniac cu ordinea si curatenia si aranjatul prin dulapuri....si cu minunatul in oglinda...
iti doresc sanatate si cat mai repede copii, sunt daruiti de D zeu sa ne bucure ...!
Buna, nu contest beneficiile mierii, dar sa dai unui bebelus miere mi se pare chiar ciudat, avand in vedere ca in orice tratat actual de pediatrie vei citi ca mierea NU se administreaza copiilor sub un an. E una din regulile de baza, un mare NU. Motivele sunt cele enuntate de tine, dar a nu se intelege gresit: botulismul e o boala grava-'floppy baby syndrome'- nefiind chiar o placere sa ai parte ca parinte de asa ceva. In medicina moderna se merge pe principiul risc-beneficiu, iar in situatia asta mierii chiar ii putem spune NU pana dupa un an, bebelusul neavand nevoie de miere/zahar, cum de altfel n-are nevoie nici de sare. Monozaharidele si le poate lua din cereale/fructe. Si inca ceva: bebelusul meu e inalt si nu mananca miere (va manca dupa un an):). Nu inteleg de unde si pana unde ai facut legatura consum de miere- inaltimea copilului, sunt atatia factori care influenteaza acest aspect. Nu vreau sa intru in mai multe detalii, dar chiar n-as dori sa creada mamele din Romania ca botulismul infantil e o joaca, ca incidenta fiind mica e fara importanta. Mierea are locul ei de cinste, dar de la un an incolo.
RăspundețiȘtergereNumai bine,
Ana
Eu sunt un tatic care nu am avut habar de chestia cu mierea...si am dat miere (nefiarta) de tei (doua linguritze mari la 250ml de ceai sau lapte) din primele zile si acum a depasit varsta de 9 luni si e o fetitza energica, vesela si fara probleme de sanatate, ca sa nu mai zic ca a fost constipata doar de 2 ori si o singura data a avut diaree. Nu am avut nici colici si nici febra si dureri la iesirea maselutzelor...
ȘtergereAna draga,
RăspundețiȘtergereBinenteles ca nu doresc sub nici o forma sa minimalizez gravitatea acestei boli, ca altfel nici nu mai pomeneam de asa ceva aici, si spuneam doar "generic" ca mierea nu se da la bebelusi pentru ca e un aliment ce contine alergeni, cum spun majoritatea nutritionistilor si a celor ce vand miere.
Am citit mult pe multe site-uri americane (dar si romanesti) si concluzia e cea care am enuntat-o mai sus: exista riscul unei asemenea boli, dar NU mierea este motivul nr 1 de aparitie al ei.
Normal ca sunt multe aspecte de luat in considerare la dezvoltarea fizica a copiilor: mostenirea genetica, pana la ce varsta a fost alaptat, dar nu in ultimul rand si alimentatia.
Fiecare parinte procedeaza cum considera, eu am considerat doar ca trebuie sa punctez acest risc intr-un mod corect si obiectiv (asta pentru ca nu am inca copii ;)
Posibil ca si eu cand o sa devin mama, sa fiu mult mai exigenta in ce priveste alimentatia copilului, dar ca sa nu mai existe dubii: eu iti dau si tie perfecta dreptate in ce spui.
Buna! Nu am inteles clar ideea din fraza "Fiindca mierea adaugata in ceai fierbinte isi pierde din enzime si proprietati, aceasta e modalitatea cea mai buna, in care de la 8-9 luni puteti adauga miere in ceaiul copiilor". Adica e bine sa o punem in ceai fierbinte si sa isi piarda din enzime si proprietati sau nu? Ca am si eu un bebe mic caruia pana acum nu i-am dat miere si nu stiu cum e mai bine sa incep:)
RăspundețiȘtergereDani
Da, ai dreptate, exprimarea mea e complet anapoda. Vroiam sa zic ca e foarte buna modalitatea de a indulci ceaiul copiilor cu miere, dar mierea sa nu fie adaugata cand ceaiul e fierbinte. Trebuie sa fie sub 45grade ca sa nu deterioreze proprietatile mierii.
RăspundețiȘtergereEu nu stiam ca mierea nu e buna pentru bebelusi
RăspundețiȘtergereSe pare ca e adevarata parerea ca pana la 1 an, bebelusii nu au voie miere de albine. Cred ca problema poate fi doar de la capacitatea digestiva pana la varsta de un an, care devine mai activa dupa aceasta varsta.
RăspundețiȘtergereeu cred ca ar trebui amanata cat mai mult introducerea mierii si al altor alimente dulci in alimentatia bebelui,pt ca stiu din experienta ca o data ce bebe da de dulce nu mai vrea nimic altceva si mai mult de atat daca atatia medici au cazut de acord ca miere NU mai devreme de 1 an de ce sa ma trezesc eu desteapta sa i dau.ca daca eram mai desteapta ma faceam si eu medic.
RăspundețiȘtergereda mierea i super
RăspundețiȘtergerevad ca postati numai ce va convine
RăspundețiȘtergereImi cer scuze, ca am postat toate comentariile din ultima vreme cu mare intarziere....si ma simt foarte vinovata pentru asta..
RăspundețiȘtergereBună (sau servus, ca pe la noi, prin Ardeal)! ;-)
RăspundețiȘtergereSunt mămica unui bebe de 7 luni din Braşov şi mi s-a recomandat să îi dau miere pentru a-i favoriza digestia (e un bebe f constipat). Ştiu că ar trebui să îmi asum un risc, având în vedere că în familie există teren alergic şi chiar el are o dermatită atopică. :-( Dar mai ştiu, pe de altă parte şi care sunt beneficiile consumului de miere. Mă gândesc să i-o dau totuşi şi să i-o pun în ceaiul fierbinte, ştiind că astfel, deşi se pierd din enzime, se distrug şi eventualele bacterii conţinute. Aş vrea să ştiu dacă administrată aşa mai e eficientă în tratarea constipaţiei şi creşterea imunităţii. Puteţi să îmi daţi un răspuns sau să mă îndrumaţi spre un specialist care îmi poate oferi mai multe informaţii?
Încă ceva: care e marca produsului si de unde îmi pot procura miere de la Apidava (din Bv)?
Vă mulţumesc şi aştept cu interes răspunsul Dvs.
Cred ca cel mai indicat este sa cauti pe net, un medic homeopat din Brasov....intreaba si alte mamici. Iti va recomanda cu siguranta ceva potrivit varstei copilului, eventual ceaiuri sau alte tratamente naturiste.
ȘtergereMierea nu este recomandata copiilor sub 1 an datorita faptului ca acestia nu au suficient dezvoltat sistemul imunitar, si se presupune ca polenul continut in miere poate transmite boala numita botulism.....E Vb de o boala rara de pistata in SUA, si asociata in mod indirect si cu mierea.
Mierea de salcam are un continut polenic redus, salcamul fiind o floarea bogata in nectar, si mai putin polen, iar Floarea de salcam are proprietati calmante, anti-iritante, deci daca ar fi sa-ti recomand o mierea: cea de salcam e prima pt copii, si as alege o miere certificata Bio.
Gama Bio de la Apidava, se numeste "di Melio" si se gaseste in magazinele Cora si Selgros la raion de produse Bio, sau pe magazine online.
Sper ca te-am ajutat.