Mi-am propus sa acord mai multa atentie explicatiilor legate de felul in care albine produc miere, dar si de modul lor de viata pentru ca nu toata lumea are ocazia sa vada in realitate ce se intampla intr-un stup, si cat de greu muncesc albinele pentru 1kg de miere. Si nu doar albinele muncesc din greu, ca si stuparii, cei care au grija de ele si cei datorita carora fiecare dintre noi putem avea un borcan cu miere in casa.
Sunt cateva informatii despre albine care merita sa le stie toata lumea, ca sa inteleaga cum o fiinta atat de firava si micuta construieste un "imperiu", desi durata lor de viata e de aprox. 45 zile. Cum e posibil daca au o durata de viata asa de scurta sa fie atat de bine organizate, si sa-si gestioneze intr-o ordine perfecta viata de stup ??
Unii dintre noi nu depunem in ani de zile munca care o depun albinutele intr-o luna de zile. S-a socotit ca pentru a realiza 1 kg de miere, o albină ar trebui sa faca 40.000 de zboruri, ceea ce echivalează cu ocolul globului pământesc, dar in fapt o albina de-a lungul vietii ei parcurge cam 800 km, ceea ce inseamna ca singura nu va putea produce niciodata 1 kg de miere. Concluzia este ca puterea lor sta in unitate, in faptul ca traiesc si muncesc impreuna.
Asa cum hexagonul este forma perfecta, si stupul reprezinta societatea perfecta. Binenteles ca noi oamenii suntem plini de imperfectiuni, dar asta nu inseamna ca nu putem lua exemplele bune pe care natura ni le pune la dispozitie.
Mierea este singurul aliment de origine animala obtinut intr-o curatie desavarsita, si care nu necesita gatire. Asta pentru ca albina face totul:
-isi construieste singura fagurele in forma de hexagon,
- isi curata stupul si-l tine la o temperata constanta de 36 grade,
- isi hraneste singura puietul
- se imperecheaza singura
- isi conserva singura produsul (prin capacirea fagurilor)
V-ati gandit vreodata la asta pana acum? ...Sincer, nici eu pana acum. Teoretic ne preocupam constant de ceea ce mancam, dar adevarul e ca daca ar trebui sa ne hranim exclusiv sanatos,
mierea ar trebui sa fie in capul listei de produse alimentare, alaturi de fructe si legume proaspete.....Dar NU E, nici macar in a mea.
Ne place ideea de a manca sanatos dar ni se pare greu de pus in practica. De exemplu eu: am avut faguri la dispozitie in casa timp de 2 sapt, abia dupa o sapt. m-am atins de el, desi ar fi trebuit sa manaca cate putin zilnic. Insa, recunosc cand am pofta de dulce dau iama in cate-o ciocolata: WRONG!!!!
Acum inteleg ce greu e sa pui in practica ceea ce predici!!
Revenind la albinute vroiam azi sa va arat cateva poze cum anume roiesc albinele, adica atunci cand matca pleaca din stup si o urmeaza mai multe albine. Aceasta "fuga" se numeste roire.
Am surprins Sambata un roi de albine turture pe vita de vie in curtea in care isi tine tatal meu stupii. Se fac ghemotoc toate in jurul matcii ca sa-i tina de cald, si sa o apere, iar in cateva ore se muta in alta parte, intr-o zona mai indepartata decat stupii de unde au plecat. Eu le-am suprins la timp, pentru ca deja erau cam pe "ultima suta de metrii" inainte de pornire, si daca plecau nu le mai gaseam.
Fiecare apicultor aplica metode diferite de a prinde un roi: unii cu ajutorl unui sac montat pe un cerc din metal si agatat in jurul unui bat, altii cu o "cosnita" (acel stup traditional romanesc in forma de con), altii mai "stiintific" punand langa roi o rama cu puiet, la care ele simt mirosul si incep sa se adune pe ea.
Tatal meu fiind de meserie profesor de fizica a aplicat metoda "stiintifica" (care o puteti obesrva si in poza de sus), dar care dupa vre-o jum. de ora s-a dovedit "neincapatoare" metoda, ca era plina cu albine rama sprijinita de vita, si tot turture-de albine erau pe vita de vie....Asa ca, l-a sacrificat pe sotul meu sa se vire cu o lada de stup in brate sub vita, si el a scuturat vita cu albinele direct in lada. Tin sa va anunt ca la sfarsitul operatiunii nu s-au inregistrat victime ;)) si ca totul a decurs conform planului....B.
Fiindca intr-un stup nu poate exista decat o singura matca activa, iar in perioada mai, iunie, iulie matca depune oua, iar dintre aceste oua, unele devin matci, prin faptul ca sunt hranite diferentiatsi se construiesc asa zisele "botci" adica niste celule de fagure mult mai mari, iesite in afara. Din aceste botci incep sa iasa matci tinere, si stupul intra in asa zisele "frigurile roitului". Prima matca tanara care iasa are tendinta sa distruga celelate botci, insa daca albinele nu-i permit acest lucru, vor iesi si alte matci.
De obicei prima roire o face matca veche cu aprox 50% din populatia de albine, iar cea de-a doua roire poate avea loc dupa 9-10 zile, si daca vremea nu a fost favorabila, roirea poate contine si 2-3 matci tinere. Interesant este ca ele nu roiesc decat in zilele calde, cu soare.
Cam in felul acesta un apicultor isi poate creste numarul de stupi pe care-l are, insa nu inseamna ca toti acesti stupi vor deveni o familie cu adevarat puternica, care sa reuseasca apoi sa reziste peste iarna. Insa pana la iarna mai sunt 3 luni de vara si albinele au timp sa-si intareasca stupul.
Perioada de roire are loc doar in primele luni calde (Mai, Iunie).
Aici gasiti mai multe detalii cu privire la viata albinelor si la dezvoltarea unei familii de albine.
Dai iama in ciocolata pentru ca aceasta contine zahar care provoaca dependenta. Se intampla niste minunatii la nivelul creierului si alegi imediat produsul cu tone de zahar in locul altuia la fel de dulce, dar mult mai sanatos (mierea).
RăspundețiȘtergereCat despre albine, si pe mine ma fascineaza. Ca sunt foarte bine organizate, ca sunt orbite de faptul ca ele trebuie sa produca miere si nimic altceva nu mai conteaza, ca traiesc atat de putin etc.
Inca o chestie care mi s-a parut extraordinara este faptul ca regina traieste in jur de 4 - 5 ani pentru ca se hraneste doar cu laptisor de matca. Sper sa nu ma insel... De cand am citit chestia asta am tot incercat sa cumpar laptisor de matca in stare pura, insa mi s-a spus ca se obtine extrem de greu, ca este oricum foarte scumpa si ca de obicei se gaseste sub forma de pastilute si ca se aduce doar la comanda pentru ca termenul de garantie este limitat.
Oricum... FASCINANT!
Si inca o chestie foarte interesanta pe care am auzit-o este aceea ca veninul albinelor (care este extrem de scump) se foloseste in tratamente de sanatate si are efecte miraculoase.
RăspundețiȘtergereO doamna de la Husi, de unde am cumparat de curand miere, imi spunea ca a fost intepata de albine de zeci - sute de ori si ca nu trebuie sa isi mai faca griji pentru reumatism de exemplu.
Intradevar ai perfecta dreptate Karina: matca hranita exclusiv cu laptisor de matca traieste 4-6 ani, pe cand albina lucratoare care nu se hraneste cu laptisor de matca traieste max 45 zile, in functie de cat de mult munceste in aceasta perioada.
RăspundețiȘtergereVeninul de albine este folosit in foarte multe terapii naturiste pentru tratarea diferitelor boli ale oaselor, incepand de la reumatism pana la scleroza multipla in placi. Se fac multe studii si cercetari pentru a se intelege efectele benefice ale produselor apicole asupra organismului uman, insa vorbim de niste produse naturale, care se obtin in cantitati mici, si care nu pot inlocui consumul global de medicamente, o industrie de miliarde care in nici un caz nu va promova un produs natural pe care cu putina munca, l-ar putea produce oricare dintre noi acasa sau la tara.