marți, 26 aprilie 2011

Mierea romaneasca - apreciata la export, denigrata in tara

Constat cu mare durere in suflet ca noi romanii nu ne dezmintam de zicala: "Sa moara si capra vecinului"...adica daca tot merge prost economia, exporturile si mai ales agricultura....si daca exista cumva un domeniu pe care statul a incercat sa-l sustina (ca "Sa-l promoveze" ar fi putin exagerat)....nici o grija...rezolvam noi cumva sa-i punem bete in roate Apiculturii, ca prea a luat avant, si Doamne fereste nu cumva sa ajungem sa hranim iar Europa cu roadele noastre.

Mierea romaneasca este un produs cautat la export inca dinainte de Revolutie (cand de fapt erau foarte cautate toate roadele agriculturii romanesti), insa pana in'89 singurii care exportau mierea erau ACA, adica "Asociatia crescatorilor de Albine"...care pe vremuri era o institutie foarte bine dezvoltata, incorpora de fapt pe plaftorma Apicola din Baneasca:
- Asociatie a Apicultorilor din toata tara, cu filiale in fiecare judet
- cea mai mare fabrica de procesare a mierii (singura la vremea respectiva)
- un laborator de productie cosmetice pe baza de produse apicole,
- un institut de cercetare si un laborator autorizat de analize pentru miere,
- Liceul de APicultura, cel mai mare din toata Europa de Est la vremea respectiva
...si probabil alte ramuri incorporate pe care nu le stiu eu...


Cum stau lucrurile astazi?? Cine exporta miere ??

Din pacate ACA nu era o simpla societate care sa se privatizeze si sa devina competitiva pe piata capitalista...insa functioneaza si azi,are filiale in toata tara, inca exporta miere, dar in nici un caz nu mai detin monopolul pe piata exportului de miere din Romania.

S-au dezvoltat din 1990 si pana in prezent cateva firme private care au reusit cu resurse mai putine sa gestioneze mult mai bine si sa-si creasca de la an la an nr. de clienti la export. Cele mai mari firme care exporta miere en-gros din Romania, in general s-au axat doar pe aceasta activitate si nu sunt prezente si pe piata de miere ambalata de pe rafturile supermarketurilor...fiindca e vorba practic de 2 business-uri total diferite.

Stiati ca aprox. 80% din productia totala de miere a Romaniei se exporta??


De ce??


Pentru ca NU exista suficient consum pe piata interna....romanii nu apreciaza produsul "MIERE" asa cum o fac europenii. Probabil ca atata timp cat avem acest produs "la discretie" nu stim sa-i apreciem valoarea ?!

Si europenii produc: in Italia, Franta, Spania o ferma apicola are aprox. 1.000-2.000 de familii de albine, pe cand la noi o ferma apicola are aprox. 300-400 de stupi....ASta inseamna ca europenii consuma mult mai mult decat ceea ce produc (si produc si ei suficient)...iar noi, nu consumam cat producem.....

Daca am consuma mai mult, am incuraja mai mult aceasta ramura a agriculturii...dar pe langa faptul ca nu consumam, incercam si sa denigram pe piata romaneasca un produs "Made in Romania", pentru care europenii platesc de cele mai multe ori marfa in avans...

De fapt, adevarul este ca DACA maine:
- marile retele de magazine din Romania s-ar decida sa nu mai vanda miere deloc in magazine, pe motiv ca cererea e prea mica pentru acest produs si ca vanzarile mici nu le motiveaza investiile lor in marfa,
pentru firmele care comercializeaza miere NU ar fi asa o tragedie, fiindca si-ar vinde TOATA mierea la export....DAR TRAGEDIA AR FI PENTRU NOI, CONSUMATORII....fiindca am fi privati de un produs sanatos, un aliment in stare pura, neprocesat, fara conservanti, care se poate consuma zilnic - fara nici un fel de restrictii si contraindicatii...si care a fost si a ramas la fel de valoros de acum 4.000 de ani, de pe vremea egiptenilor si poate mai inainte....

Se fac acum in presa foarte multe campanii de denigrare a alimentelor, la modul general....pe motiv ca MAss-Media are grija de sanatatea consumatorilor....insa nu auzim la nici un post de televiziune cat de rau ne fac unele produse importate, brand-uri cu renume international care-si promoveaza zilnic produsele prin publicitate platita....

Cat de promovate vi se par sortimentele romanesti de branzeturi???: urda romaneasca, telemeaua de oaie si de vaca, branza de burduf....produse care cu siguranta ar putea sta in fruntea "brandului de tara" ???


Auzim si vedem zilnic la TV discutii aprinse despre brand-ul de tara...dar nu vedem decat printr-un miracol 2-3 emisiuni despre valori romanesti: oameni si afaceri de succes, in nici un caz in Prime-time, ci ca emisiuni de nisa.
Ni se reproseaza mereu in Mass-Media ca noi, romanii nu stim sa ne vindem produsele, nu stim sa ne promovam serviciile....si in general nu stim sa ne promovam tara...


Stiati ca "Mierea de salcam din Ungaria" e cea mai bine cotata miere din Europa de Est, ca si calitate??
Chiar daca vb. de exact aceeasi parametrii calitativi, o firma din Ungaria va primi intotdeauna la export cu 10 centi in plus / kg...doar pentru ca este "miere de origine Ungaria", desi si Slovacia, Cehia, Polonia, Romania produc miere de aceeasi calitate...
Ungurii au facut lobby ani de zile prin Asoc. lor apicole, cu ajutorul Ministerului Agriculturii si si-au promovat mierea de salcam la toate manifestarile din domeniu agricol....

Stiti cine incearca sa-i prinda din urma Ungaria ???
Ukraina (care pana nu de mult exporta miere exclusiv in Rusia)....nici vb de Romania.

E suficient sa mergeti la un targ international de miere, gen Apimondia, si veti avea o privire de ansamblu asupra pietei europene de miere
- Mierea din Ungaria: calitate foarte buna /cantitate mare la export / pret ridicat / nivel ridicat de incredere in parteneri
- Mierea din Ukraina: calitate foarte buna / promovare excelenta / posibil viitor partener pentru marii importatori din Europa
- Mierea din Polonia: calitate foarte buna / piata excelenta pentru mierea de tei si cea de padure / viitor mari importatori datorita consumului tot mai mare de miere
- Mierea din Cehia, Slovacia si alte tari ex-sovietice: calitate buna/ cantitate redusa la export / parteneri dificili
- Mierea din Romania: calitate foarte buna / pret mediu / neincredere in partenerii de export
- Miere din Bulgaria: calitate medie / pret scazut /neincredere in partenerii de export
- Mierea din Turcia: exporta in principal in tarile arabe/ in Europa exporta miere de pin

Exista oameni de calitate in Romania si exista produse de calitate in Romania
....iar daca cei din Europa ni le apreciaza in momentul de fata...daca noi ni le denigram, nu vom avea decat de pierdut pe termen lung.

7 comentarii:

  1. Numai bazaconii ati scris mai sus !
    Nu mierea ROMANEASCA este denigrata ci voi procesatorii calici dupa bani care indigenizati miere din Turcia , China , etc. si o vindeti in rafturile din Romania drept miere romaneasca .
    Voi procesatorii sunteti precum hotul care striga hotii !
    Oare nu procesatorii au introdus fructoza in apicultura romaneasca ?
    Ce bine ar fi ca de maine nici un producator roman timp de 6 luni sa nu mai dea miere la procesatori !
    Aveti macar minima onoare si recunoasteti ca voi (ambalatorii) sunteti principalii falsificatori de miere romaneasca !

    RăspundețiȘtergere
  2. Repet: mierea ROMANEASCA a fost denigrata, fiindca pe unele magazine se vinde "miere" de import Turcia, Cehia de o calitate indoielnica...DAR nu despre asta s-a vorbit, ci de mierea romaneasca.

    Mierea de import Turcia e iesit cu 100% sirop de fructoza, si intradevar a 2 firme romanesti, care nominalizate fiind, si aratate cu degetul de toata lumea, probabil pe viitor nu vor mai indrazni sa apeleze la astfel de falsuri, pentru simplul motiv ca de acum vor fi in vizorul depart. de calitate al marilor retele

    Calitatea mierii pleaca din stupine si se incheie pe raftul magazinului. Unii inteleg asta, altii nu.

    Sincera sa fiu, practic vorbind, daca timp de 6-12 luni nici un apicultor nu va mai preda miere, clientii de la export isi vor pierde increderea in seriozitatea partenerilor romani (care nu vor mai putea livra marfa conform contractelor), si probabil o mare parte din relatiile de export s-ar duce pe apa Sambei, iar la final, dupa cele 6 luni, pretul la achizitia mierii ar scadea drastic, ar deveni o afacere nerentabila pentru cei cu productie mare....si inevitabil, s-ar ajunge la ceea ce spuneam mai sus: inca o ramura a agriculturii adusa la sapa de lemn....

    Cand emiteti astfel de teorii semanati cu cei de la guvernare, care dau legi si abia apoi observa efectul lor negativ pentru economie.

    Nici o problema: s-ar putea produce miere si putina, sau dupa teoria d-voastra: apicultorii pot opta sa-si tina la ei in curte 30tone de miere pe an (ca atata miere produce o stupina profesionista), iar procesatorii vor gasi solutia sa importe, daca exista cerere pe piata.

    Cred ca nu-ntelegeti cu adevarat modul de promovare al apiculturii: apicultorii fara procesatori nu se pot dezvolta, si invers: procesatorii fara sa-i sprijine pe apicultori nu vor putea avea viitor pe piata externa.

    Unii dintre noi, care am inteles aceasta, ii sustinem si ii promovam pe apicultorii cu care lucram, pe tinerii care vor sa treaca de la faza de apicultor - procesator (in primul rand pentru mierea din productie proprie).

    Cei care cunosc familia noastra si lucreaza cu noi, cred ca pot vorbi mai bine despre noi, decat cei din afara...desi de multe ori, se intampla in viata sa constati ca "faptele bune sa nu raman nepedepsite", insa asta nu l-a descurajat niciodata pe tatal meu, si sper sa-i seaman.

    D-voastra insa, stati la un calculator si emiteti judecati despre oamenii pe care nu-i cunoasteti...probabil doar ii invidiati.

    Trebuie sa va ignor rautatile si comentariile, ca sa pot sa raman in suflet cu ceea ce m-a invatat tatal meu in 20 de ani de "antreprenoriat": respecta-i pe cei din jurul tau, fii corecta si nu in utimul rand: pune suflet in ceea ce faci.

    RăspundețiȘtergere
  3. Observ ca pe blogul d-voastra evitati sa postati TOATE comentariile mele, si va respect optiunea pentru ca e bolgul d-voastra personal.

    Insa eu nu va denigram, doar constatam cat de incorecte si rautacioase sunt afirmatiile d-voastre, bazate pe ....NIMIC, decat propria d-voastra opinie.

    Desi in email imi laudati "condeiul", in realitate vad ca va temeti de el...si incercati in continuare sa aruncati cu cat mai mult noroi. Aveti mare grija: cei care arunca cu noroi...se murdaresc cu el!

    Iar eu ma vad nevoita ca de acum incolo sa va ignor, ca sa nu fiu tentata sa va raspund cu aceeasi moneda.

    RăspundețiȘtergere
  4. Stimata Doamna.

    Asa cum puteti vedea din "datele de logare" sunt la vatra stupinei in Dr. Tr. Severin, iar din motive de securitate logarea la blog o pot face doar de pe IP-uri dinainte stabilite.

    Imi cer foarte multa scuze si promit ca de maine seara cand ajung inapoi Bucuresti voi da "Accept" la absolut toate comentariile :).

    Vi=l laud si-o fac intr-o maxima responsabilitate pentru ca sunteti de inteles D-na Mates.
    Nu multi reprezentati ai procesatorilor fac ceea ce faceti dvs.

    Noi nu aruncam stimata doamna cu noroi, vrem doar sa aratam aspecte pe care Consumatorul nu le cunoaste.
    Lucruri care stau in spatele asa ziselor imbutelieri de "Miere Naturala"
    Vedeti ceva rau in lucrul asta ?!
    Ceva amenintator ?!
    Nooi nu vedem.
    Noi vedem doar ca importati miere din China chiar daca cei de acolo au embargou pentru ca au folosit anitbiotice, noi vedem ca sunteti importattor de Apiinvert , solutia de sirop care se da albinelor s-o transforme in miere. Astea sunt lucrurile care le vedem.

    Asa cum v-am spus si la inceput. Abia astept sa ma pot loga la Blog pentru a putea deschide comtentariile dvs.
    Va multumesc pentru raspunsuri :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Folositi mereu pluralul "noi" ca si cand d-voastra ati vorbi in numele unei majoritati, dar eu va vad doar pe d-voastra singur ca aruncati cu acuzatii nefondate: embargoo-ul Chinei la miere s-a ridicat de cativa ani, iar embargoo-ul a privit reziduriile de antibiotice, nu falsurile din miere, antibiotice care ani la randul au reprezentat si reprezinta inca o mare problema si in Romania, pentru ca foarte multi apicultori aplicau tratamente antibiotice albinelor care se regasesc apoi in miere.

    Nu datorita vigilentei apicultorilor s-a remediat aceasta problema, ci a procesatorilor, care raspund de mierea care o comercializeaza.

    Apiinvert-ul este un sirop care se administreaza albinelor ca hrana de intarire Toamana si uneori si la inceputul primaverii, si in nici un caz de a "inmultii" mierea, iar daca unii apicultorii practica acest obicei, probabil ca si d-voastra va revine misiunea de a combate acest fenomen, care nu face decat sa scade calitatea mierii romanesti.

    Sa va intreb cate analize pe luna trimiteti d-voastra la laboratoarele din Germania??(cele mai bine cotate laboratoare pentru miere din lume) pentru a va verifica calitatea mierii care o produceti si comercializati.
    Mi-ati spune probabil ca stiti cel mai bine ce se intampla in "ograda" d-voastra, si nu e nevoie de o "hartie" si "dovezi" care sa certifice aceasta.

    Si noi stim foarte bine ce se intampla in "ograda" noastra, dar pe langa analizele care le facem saptamanal in laboratorul propiu, trimitem peste 1.000 de analize/ an la laboratoare externe autorizate pentru verificarea calitatii mierii care o receptionam.

    As prefera sa inchei aici si eventualele d-voastra comentarii, dar si ale mele pe acest subiect, ca mi se pare ca fiecare dintre noi are o raspundere fata de produsele care le comercializeaza, insa fiecare alege modul in care isi trateaza "concurenta".

    Eu prefer sa-i sustin pe cei pe care ii cunosc si ii apreciez, iar atunci cand exista dovezi ca unii comercianti nu respecta calitatea, sa-i atentionez pe consumatori.

    D-voastra va sustineti doar pe d-voastra, si aveti grija sa-i vorbiti pe toti ceilalti de rau.
    "Noi"-consumatorii de blog-uri si de produse apicole asteptam altceva.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Stiati ca aprox. 80% din productia totala de miere a Romaniei se exporta??

    De ce??

    Pentru ca NU exista suficient consum pe piata interna....romanii nu apreciaza produsul "MIERE" asa cum o fac europenii."

    Stiam! Este acelasi sistem piramidal! Opriti 20% pentru elitele din tara, restul la export pentru odraslele din afara care-si permit datorita salariilor de 10~20 de ori mai mari.

    Romanii stiu ce este MIEREA dar este acelasi truc masonic, la fel cum este si cu caviarul de la sturion, nisetru, morun. Cresc la noi pestii astia dar oamenii simpli nu au acces acolo sus si n-au stiut niciodata ca o parte din caviarul mondial este furat pe ascuns din propria lor tara!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua,

    Sunt interesat de exportul mierii si nu stiu unde sa ma adresez pentru actele necesare exportului de miere?

    RăspundețiȘtergere