Romania exporta 80% din productia interna de miere, dar o exporta vrac, la mari firme procesatoare din Germania, Franta, Italia, etc.
Ungaria si-a facut un nume cu "mierea de salcam" astfel ca mierea de ei se vinde ca "Made in Hungary", iar a noastra si a celorlati (Romania,Bulgaria, Ukraina, Moldova, etc) se vinde ca "Miere UE si NON-UE", pentru ca se amesteca cu importuri din China, Argentina si Brazilia (acestea fiind cele mai mari tari exportatoare de miere din lume).
Desi mierea romaneasca de salcam e la fel de buna calitativ ca cea din Ungaria, noi nu am stiut sa facem un "lobby de tara" cum au stiut ungurii, si pentru ca am fost prea preocupati ani de randul dupa comunism sa furam si sa distrugem ce era bun in tara, am pierdut startul la promovarea produselor agricole pentru export.
Piata Europei e deja o piata cu cartile "facute" la miere, iar noi avem slabe sanse sa fim mai mult decat furnizori de materie prima pentru procesatorii din Europa.
Insa lucrurile nu sunt "batute in cuie" aici, acasa la noi-in Romania-, unde consumul de miere este mult sub media unor tari ca Ungaria, Italia, Germania, si deci pentru asta trebuie sa ne luptam, ca noi romanii sa invatam sa apreciem ceea ce altii platesc scump in alte tari, iar noi avem la discretie.
Iar ceea ce le indeamna pe firmele din Romania sa exporte miere este in primul rand pretul. In foarte multi ani (asa cum e cazul si anul acesta), este mai rentabil sa exporti mierea vrac decat sa o vinzi ambalata pe piata interna, pe marile retele. In primul caz profitul e mai bun, iar banii ii recuperezi mai repede. Deci nu-i de mirare ca mierea romaneasca se exporta in proportie de 80%.
(JIP Stories) Daze in the Park
Acum 4 luni
Totusi eu am vazut miere romaneasca de tei in Anglia, si scria ca e din Romania, eu cred ca noi avem o imagine mai proasta despre noi decat au ei...sanse mai sunt totusi nise de piata se pot gasi oricand..
RăspundețiȘtergereAveti perfecta dreptate: nise de piata se pot gasi oricand. Si noi am gasit cateva: exportam miere ambalata cu numele nostru in Canada, Grecia, Singapore si de curand chiar si in Japonia. Problema este ca miere ambalata la exporta vindem 0,1% fata de 40% cea exportata vrac in butoaie pentru reambalare, sub denumirea miere UE. Iar aceasta problema nu tine de noi ca si companie ca nu reusim sa gasim clienti directi, ci de o politica mai ampla, care presupune un lobby intens la nivelul ministerelor, un lobby ce ar trebui facut de asociatile apicole si de procesatori, pentru ca guvernul sa sprijine si sa promoveze acest produs - mierea - ca un produs deosebit al Romaniei. Mierea ungureasca de salcam se vinde la preturi uneori cu 50% mai mari decat cea romaneasca, desi e exact aceeasi calitate, pentru ca toata Europa considera mierea de salcam din Ungaria de calitate deosebita. Pentru asta e nevoie de multa munca, si nu doar la nivelul unei firme.
RăspundețiȘtergereSi fiindca tot spuneam cum altii isi promoveaza mierea, va mai pot spune si cum altii si-o protejeaza: in Israel esta interzis importul de miere dupa bunul plac al firmelor, desi uneori cu siguranta ar cumpara-o mai ieftin din afara. Scopul: incurajarea si protejarea apiculturii locale. Se pot cere exceptii la import doar in anii in care necesarul de miere pentru consumul intern nu este suficient, si se aproba doar anumite cantitati in functie de consumul national / alocate pe fiecare companie in parte. Un alt mod de a-si proteja apicultura nationala.
RăspundețiȘtergerePaul,da asa este ,nu straini au o parere proasta despre noi.Noi avem acel ceva in noi de a nega valorile noastre.Comportamentul nostru este vinovat de felul cum suntem tratati.De ce de fiecare data ne victimizam si spunem ,vai strainii au o parere proasta despre Romani.NU este adevarat are o parere proasta despre tine ,despre felul in care te-ai comportat intr-o anume situatie.Referitor la promovarea produselor Romanesti si a valorilor traditional Romanesti am sa cietez un fost profesor care preda la scoala CALITATEA.Povestea ca a vazut la intrarea intr-o intreprindere un afis in care o mana intinsa arata catre cel ce privea afisul spunind SI DUMNEATA ESTI RASPUNZATOR DE CALITATE.Eu cred ca este adevarat FIECARE DINTRE NOI ESTE RASPUNZATOR DE CALITATEA PRODUSELOR SI SERVICIILOR ROMANESTI INDIFERENT DE DOMENIUL IN CARE ACTIVAM.
RăspundețiȘtergerenoi sintem de parere ca in apicultura din ro mai
RăspundețiȘtergeretrebuie foarte mult de investit:
organizarea pastoralui
agricultura trebuie sa fie organisata cu culturi de raps,floarea soarelui,si alte culturi destinate pentru apicultura
ambalajul de recoltare sa fie stadardizat pentru toti apicutori
achizionarea materiei prime sa fie organisata direct inpastoral
preturile ferme pe kg la nivelul pietei mondiale
achizitionarea mieri direct de la apicutor fara intemediari(centre de achizitie
educatia apicultorului ca lucreaza cu o firma seriasa care dupa ridicarea marfi de la producator pe baza contractelor stabilite dupa receptia marfi cel mult in termen de 2 zile sa faca plata la furnizor in banca
apicultura trebuie vazuta azi ca o afacere si cine da mai mult pe miere(chiar si din strainatate),o are.
RăspundețiȘtergere