
Am promis intr-o postare anterioara ca o sa dau detalii despre sortimentul miere de mana de padure, deoarece eu una, consider aceasta miere ca fiind cea mai deosebita din Romania. Poate doar mierea de iarba neagra mai poate fi considerata "speciala", dar despre aceasta trebuie inca sa mai studiez, mai ales ca se gaseste in cantitati foarte reduse, si e mult prea putin cunoscuta.
Miere de padure este renumita in tarile cu un bogat relief muntos cum sunt: Austria, Germania si Polonia. Nemtii si austrierii sunt innebunit dupa "WALDHONIG" fiindca cunosc calitatile deosebite ale acestui sortiment.
Mierea de mana de padure (asa este denumierea ei corecta in limba romana, in standardul mierii) este o miere care nu se obtine din nectarul florilor. Este singura miere care nu contine polen, este o miere ne-florala, obtinuta de pe seva frunzelor copaciilor si a trunchiurilor de copaci.
De ce e deosebita mierea de padure ?!
Miere de mana este o miere foarte bogata in vitamine si minerale, are un continut de 20 de ori mai bogat in minerale: Ca, Mg, Fe decat oricare alt sortiment.
Aceasta miere de padure este recomandata pentru intarirea sistemului imunitar, fiind ideala pentru urmarea unor tratamente pentru combaterea anemiei si prevenirea infectiilor cailor respiratorii.
Mierea de mana contine inhibina, substanta cu o puternica actiune bactericida, iar procentul redus de glucoza si bogatia in dextrine si substante minerale o tin ani de zile in stare lichida. Totusi, uneori, mierea de mana este atat de vascoasa, incat nici nu mai poate fi extrasa din celule decat prin topirea fagurilor in cuptor, deasupra unor gratare.
Asa cum mierea de manuka este renumita in toata lumea pentru calitatile ei deosebite, si noi ar trebui sa promovam la fel de intens mierea de mana, fiind intradevar un sortiment cu proprietati deosebite.
Cu cat mierea este mai inchisa la culoare si mai groasa, cu atat calitatea ei este mai buna. Mierea care nu este foarte inchisa, poate avea si urme de nectar de flori salbatice din zona montana, ceea ce insa nu-i strica gustul, insa o face sa fie destul de apropiata ca si proprietati celei poliflora din flori de fanat.
Specialistii in apiterapie recomanda pentru diferite tratamente naturiste mierea de mana in combinatie cu alte produse ale stupului: pollen, laptisor de matca sau propolis.
Medicii apiterapeuti colaboratori de la Casa Bio din CLuj prescriu aceste tratamente exclusiv cu miere de mana, considerand acest sortiment mult mai bogat in aminoacizi si enzime decat celelalate sortimente.
Am vazut si eu in diferite magazine miere de mana, dar avea aceeasi culoare cu miere poliflora, insa parerea mea era ca era vorba de o miere din flora spontana din zona muntoasa, si nu adevarata miere de mana de padure, care trebuie sa fie opaca, aproape neagra.

Este ideal sa va obisnuiti copii sa consume miere la micul dejun, pentru ca in felul acesta isi ia o buna parte din energia necesara, si din aportul zilnic de zaharuri pe cale naturala, nu din dulciuri si nu din Nutella.