miercuri, 9 decembrie 2009

Ce inseamna miere bio ?

Multi clienti ma intreaba la targuri:
1.cum adica e mierea bio ?
2.Si de unde stim noi pe unde a zburat albina ?
3.Mierea care nu e bio, nu e naturala ?

1. Mierea bio (sau mierea ecologica) este obtinuta cu respectarea unor conditii destul de stricte (ca si la alte alimente agricole), dintre care va enumar aici doar cateva:
- stupina trebuie sa fie amplasata intr-o zona ecologica, adica fara factori poluanti industriali, sau culturi intensive care sunt tratate cu pesticide. In concluzie trebuie sa fie o zona "salbatica"...si cum agricultura la noi in Romania se mai practica doar prin putine locuri, har Domnului, e plin de locuri "salbatice". Aceasta zona este verificata de organismul de certificare ca indeplineste aceste conditii, si se pot chiar preleva mostre din sol si din apa pentru verificari.
- nu este voie sa se faca tratamente asupra albinelor cu antibiotice de nici un fel, ceea ce face destul de dificila tratarea lor impotriva paduchilor. Cei care fac miere bio pierd anual multe familii de albine, tocmai pentru ca nu au voie sa le trateze. Aceasta de fapt este una din conditiile esentiale ale produselor bio din agricultura: acea de a nu avea in continut reziduuri de antibiotice. Aceste reziduuri consumate in mod frecvent timp de mai multi ani, si cumulate de la mai multe alimente, pot afecta organismul, slabindu-i imunitatea, precum si puterea de reactie la tratamentele efective cu medicamte - antibiotice.
- ceara folosita la faguri nu are voie sa fie decat ceara obtinuta din stupina bio
- mierea trebuie extrasa si depozitata doar cu utilaje de inox (nu plastic sau aluminiu)
- un organism de certificare ecologica verifica pe parcusul anului toate aceste conditii si multe altele, si preleveaza pentru analize mostre din miere si ceara.
2. Albina nu zboara decat pe o raza de 3 pana la 5 km in jurul stupinei, astfel ca acea zona pe o raza de 5 km este verificata daca indeplineste conditiile ecologice cerute.
3.Faptul ca o miere este nu este certificata ecologic, NU inseamna ca nu este naturala. Natural - inseamna ca a fost obtinuta de albine, si ca nu i s-au adaugat nici un fel de ingrediente (zahar sau sirop de glucoza).
Deci, si mierea conventionala este naturala 100%, doar ca aceasta miere nu a fost urmarita in tot procesul ei de obtinere, de la florile de pe care s-a cules polenul pana la ambalajul in care s-a pastrat mierea.
Astfel stand lucrurile, este evident ca recomandat este sa cumparam si sa consumam doar miere bio, despre care stim ca s-au luat toate masurile necesare pentru ca acea miere sa nu contina nici un fel de factori nocivi pentru om.
Uneori si mierea conventionala de la unii apicultori poate fi la fel de curata ca si cea certificata BIO, doar ca poate acel om nu a avut timpul sau banii necesari pentru a trece prin procesul de certificare ecologica (care nu e nici unsor, nici ieftin, si implica si destul de multe birocratie).
Eu am dorit mai mult sa explic lucrurile cat mai simplu pentru cei neavizati, dar asta nu inseamna ca nu puteti gasi o miere de calitate pe marginea drumului: este posibil....orice e posibil pe lumea asta...DAR, nu veti avea niciodata nici un fel de certitudine ca intradevar este un produs de calitate.
De ce sa nu-i ajutam pe acei apicultori care si-au investit timpul, banii si energia in a demonstra ca produc miere bio, si deci au obtinut un Certificat de Producator Ecologic ?
Daca e sa aleg BIO, atunci o sa caut doar mierea cu eticheta ce contine sigla "ae", pentru ca in felul acesta ii ajut pe cei care au investit, si au demonstrat ca produc o miere pura.

2 comentarii:

  1. As dori mai multe detalii despre ce conditii trebuie indeplinite si cum iau legatura cu aceste organisme de certificare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa-i contactati pe cei de la Organismele de Certificare din Romania: Ecoinspect sau Ecocert si ei va pot lamuri exact care sunt conditiile pe care un apicultor trebuie sa le indeplineasca, iar daca aveti ocazia puteti participa la targul mierii din primavara 24-25 Martie, de la Blaj "Sarbatoarea Mierii" unde se discuta intotdeauna in cadrul sesiunii de conferinte si despre conditiile de certificare BIO si problemele pe care le pot intampina apicultorii care au stupine certificate BIO

    RăspundețiȘtergere