marți, 6 iulie 2010

Berea cu miere, un deliciu dulce-amarui


Trebuie sa va impartasesc si din tainele alcoolului, mai ales cand acesta poate sa aiba arome atat nebanuite. Binenteles ca nu am baut bere cu miere la noi in Romania...din pacate ...:(( ci in Polonia tara pe care o vizitam de fiecare data cu scopul de a ne mai "indulci" ;)
Polonezii sunt niste oameni foarte primitori, si de fiecare data cand am fost am ramas tot mai surprinsa cat de infloritoare economic este aceasta tara, si cat de aglomerat poate fi traficul...Noi nu ne putem imagina acum ce inseamna cuvantul trafic aglomerat...la noi e vis!!....Dar daca continuam sa lucram in ritmul acesta la autostrazi avem sanse sa-i ajungem din urma peste vre-o 5-6 ani, ca nici ei nu prea s-au descurcat mai bine la constructia lor, astfel ca se circula in toata Polonia cu o medie de 50-60km la ora, in coloane interminabile (si ma refer la drumurile europene).

Ok, dar sa revenim la subiectul preferat al sotului meu, tatalui meu...si probabil al multor barbati...berea....de data asta berea cu miere!!!
Polonezii sunt printre cei mai cunoscuti producatori de bauturi traditionale pe baza de miere, gen: hidromel, cu diferite concentratii de alcool, astfel ca poti gasi de la lichior cu miere conc. 18%alcool, pana la diferite vinuri cu miere cu 10-12% alcool, fiecare cu o aroma speciala deosebita.

Polonia are o adevarata traditie in promovarea si consumarea bauturilor pe baza de miere, astfel ca poti gasi peste 20 de produse din aceasta gama: Mead, Poltorak (Royal Mead), Dwójniak, Trójniak, Czwórniak (citeste aici mai multe despre fiecare), si exista pe langa cativa producatori consacrati si foarte multi apicultori care isi fac singuri acasa diferite bauturi alcoolice pe baza de miere.

La unul din producatorii de miere din Polonia am gustat o bere delicioasa cu miere, cu un gust dulce-amarui, si care semana foarte mult cu unele specialitati de bere din Belgia (nu stiu sa spun care anume :(( ). Berea era cumva destinata consumului "imediat", adica era o bere nefiltrata, astfel ca riscul de fermentare pe o perioada mai lunga de timp era destul de crescut, insa gustul si aroma erau extraordinare.

Daca vreodata ajungeti prin Polonia, si vedeti vre-o placuta cu "MIOD" (MIERE) nu ezitati sa va opriti. La ei apicultorii au dezvoltat un comert rural-la poarta casei-, ceva fantastic, si isi promoveaza foarte intens produsele apicole. Aproape tot la al doilea, al treilea sat ai sanse sa vezi placute cu "MIOD" si poate aveti norocul sa vi se dea la degustat si o bere rece cu miere, sau un pahar de hydromel autentic, facut in casa.

Si daca tot e sa va recomand ceva anume din Polonia, va recomad Muzeul Mierii Sadecki Bartnik, din localitatea Stroze (langa Nowy Sacz). Merita vazut!!! Vezi aici poze cu locatia si poze. Ei au si o pensiune si un restaurant unde va asigur ca veti manca regeste, si la orice bautura ceai, cafea, limonada veti avea toate sortimentele de miere la discretie in boluri ceramice pe fiecare masa.....UN vissss Dulceeee!!!!
Tot aici puteti gusta si cu berea cu miere, si partea cea mai buna este ca au magazin de prezentare cu vanzare unde veti gasi o gama larga de bauturi pe baza traditionale pe baza de miere, si multe alte produse apicole, incapend de la miere pana la cosmetice cu miere, polen, propolis si laptisor de matca.


Chiar ma gandesc sa va propun pe viitor un fel de traseu al mierii, pentru ca atunci cand plecati intr-o excursie in afara tarii sa stiti ca existe foarte multe lucruri deosebite de vazut, iar tema mierii este o tema "dulce", care mie si familiei mele ne aduce mereu bucurie in suflet.

Fiecare vizita pe alte meleaguri se leaga la noi in familie de miere si de apicultura, dar credeti-ma pe cuvant cand va spun, ca au fost excursii superbe, care ar incanta pe oricine, si v-ar deschide sufletele si mintea spre lucruri noi!!!

2 comentarii:

  1. http://www.miereanaturala.ro/blog/bauturi-cu-miere/medovukha-/ ...la fel de veche...sau poate mai veche bautura :)
    din pacate se pierd retetele originale la astfel de licori

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi este adevarat ce spui tu, eu inclin totusi sa cred ca "nimic nu se pierde, totul de transforma".
    Lumea se schimba, oamenii se schimba... la fel si nevoile lor...cred ca nu e nimic rau in a adapta la zilele noastre retete vechi.
    Insa ai dreptate, este cu adevarat pacat ca multe retete originale de bauturi cu miere s-au pierdut si se pierd de-a lungul timpului, principalul motiv fiind si aparitia tehnologiei care inlocuieste aproape complet traditia bauturilor facute in casa, dupa retete stravechi.

    RăspundețiȘtergere