sâmbătă, 17 aprilie 2010

Mierea fluida - cum stim daca e naturala.

Nu exista oameni sau locuri pe care eu sa le fi vizitat, si sa nu-i indulcesc putin ;) Cu mierea nu da-i gres la straini niciodata: o apreciaza cu totii, mai ales ca-i un produs natural si sanatos, iar de multe ori, prin marile magazine din afara (mai ales in SUA) e o miere de calitate...sa zicem "medie". Adica in supermarketuri eu nu vazut miere pe sortimente: de salcam, tei, sau alte specialitati. Era miere "multiflower" si atat, adica un amestec de orice fel de miere....Nu mi-a placut...
Obisnuita fiind din Romania, unde daca mierea de salcam nu-i suficient de deschisa la culoare strambi din nas, sau daca cumva pare cam fluida, intorci spatele si iei din alta parte. Desi, si mierea lor se incadreaza cu siguranta la toate standardele de calitate admise, ca nimeni nu risca la ce amenzi sunt acolo (si nici la noi nu mi-e rusine), totusi limitele standardelor sunt in general mult peste cele ale unei mieri de calitate extrasa de un apicultor bun de la noi.
La noi in Romania, legea admite umiditatea in miere pana la 20%,indiferent de sortiment. Aproximativ 60% din apicultorii romani fac o miere cu umiditate de 15-16%, deci o miere de calitate foarte buna. Normal ca si mierea celorlalti apicultori e foarte buna, ca nu are nimic daca e putin mai fluida. E posibil ca daca vremea nu a fost foarte calduroasa, apa continuta in miere nu s-a evaporat foarte bine, sau poate fagurele a fost scos din stup cand era doar partial capacit. Se poate intampla asta cu sorturile de primavara: mierea de pomi fructiferi, sau de rapita, care trebuie extrasa rapid. Oricare din variante e normala, si nu inseamna ca mierea isi pierde din calitati. Trebuie sa fie aproape ca siropul de fluida ca sa treaca de limita admisa, si atunci intradevar nu v-as recomanda sa o cumparati.
Exista si teoria cu "bula de aer" daca intorci borcanul de miere cu capul in jos sunt reale, in masura in care o miere are umiditate 18-19%, pentru ca mierea curgand incet face acea bula. Daca e mai fluida 19-20% nu mai face acea bula de aer, dar asta nu inseamna ca acea miere nu e naturala.
Sincer...povestile astea sunt ca cele vanatoresti!!!Nu le fac cinste nici macar apicultorilor, care si ei cad uneori in plasa tesuta tocmai de ei. Daca in unii ani (cum a fost in 2009) sezonul la miere e unul foarte bun, si toti au productie buna, de calitate, se intampla ca in alti ani, cu greu gasesti miere de salcam cu umiditate sub 19%. Asa ca si ei schimba povestea de la an la an, dupa recolta.
Deci, daca vreti cu adevarat sa stiti daca o miere e adevarata, sau falsificata, trebuie apelat la metodele stiintifice, adica analizele in laborator. Sunt laboratoare pentru testarea mierii la majoritatea Dir. Sanitar Veterinare din tara, dar inca putem sa-i numaram pe degetele de la o mana pe apicultorii care vin sa-si vanda marfa cu Buletin de Analiza de la laborator autorizat, si din pacate tot ei sunt cei care se bat cu pumnul in piep ca mierea lor e naturala, iar cea din comert nu....Cum zice o vorba din batrani, adevarul o fi undeva pe la mijloc!

Desi firma la care lucrez eu a investit peste 50.000 Eur, de-a lungul a 6 ani in dotarea laboratorului propriu, unde se realizeaza analize fizico-chimice si pentru depistarea reziduurilor de antibiotice, dupa omogenizare este trimisa o proba la analize si la laborator extern autorizat. De ce? Tocmai pentru a putea demonstra oricand ca vindem o miere 100% naturala, iar lucrul asta e semnat si parafat de un organism neutru, de foarte multe ori chiar de laboratoare din Germania, unde analizam reziduurile de antibiotice mai putin uzuale la noi in Romania, sau zaharul invertit din miere, adica tocmai acei parametrii care ne spun cu adevarat daca o miere este sau nu naturala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu