joi, 13 mai 2010

Mierea din Maramures

Zilele trecute am fost intr-o vizita scurta in Maramures, langa Sighetul Marmatiei, la mica fabricuta de miere si nu ma pot abtine sa nu-i laud pe oamenii care merita laudati. Dl Tivadar Petru este un apicultor care detine peste 300 de familii de albine, si a transformat stuparitul intr-o afacere din care traieste toata familia.

Eu il cunosc de putin timp, insa tatal meu mi-a povestit ca socrii dl Tivadar sunt cei care au pus temeliile acestui business si care ii ajuta si acum, in munca de zi cu zi. Fara sprijinul lor, Dl Tivadar si sotia lor probabil nu ar fi reusit sa ajunga atat de departe.Dar sa va spun mai bine impresiile mele:
- eu am ajuns la ei noaptea la 11, iar ei la ora 12 noaptea au terminat de incarcat stupii in camion si au plecat la Carei, sa se pregateasca de primul cules la salcam. Pentru cei care nu stiu: stuparii care au peste 100 de stupi si traiesc din apicultura, ei fac pastoral cu albinele, adica le muta in diferite zone ca sa prinda cat mai multe flori inflorite. In felul acesta reusesc sa recolteze miere din flori de salcam de 2-3 ori, mutand stupii de la vale spre munte, tocmai fiindca inflorirea pomilor este decalata in fuctie de altitudine cu 2-3 saptamani.
Dl. Tivadar a numarat de cate ori incarca si descarca stupii in camioane intr-un sezon: de 17 ori!!! Este enorm de mult, si presupune o munca titanica.
Acum 6 luni cand am fost la fam. Tivadar toata casa le era intr-un mare santier: si in curte, si in casa, si la exterior. Asta fac ei iarna: construiesc, renoveaza, demonteaza, vopsesc, pentru ca vara cand altii renoveaza ei sunt plecati cu albinutele.

Dl Tivadar este printre putinii apicultori care au indraznit si au reusit sa faca si apicultura si comert, cu mierea dein stupina proprie. Tocmai fiindca este atat de multa munca si bataie de cap, majoritatea celor care au un numar mare de familii de albine prefera sa nu se mai incurce prea tare si cu partea comerciala de vanzari pe retetele de magazine, cel mult vand in piete, targuri si pe la cunoscuti. Insa cei din fam. Tivadar sunt oameni speciali, carora le place sa faca un lucru pana la capat, indiferent cat ar fi de greu.
Produc o miere de salcam deosebita: alba, transparenta, groasa de nici nu curge de pe paine. Iar acolo in zona lor de munte se face foarte multa miere de zmeura, insa oamenii se mira cand le spui ca ai "miere de zmeura". Nu inteleg de unde stie albina sa zboare doar la zmeura. Asa cum in zonele de pasuni din Transilvania se obtine multa miere poliflora din flori de fanat, la munte in Maramures mierea poliflora este de fapt in proportie de 80% din flori de zmeura. Are un gust si o aroma deosebita, iar mie personal imi place mai mult decat cea poliflora. Are iz de padure!
De acum pana la toamna nu o sa-l intalniti pe dl Tivadar la nici un targ....are treaba la stupi...face miere. Dar incepand din Septembrie incolo va puteti bucura de produsele lui "Roua Maramuresului" la mai toate targurile de la Muzeul Satului din Bucuresti, si la multe altele.

Daca mai sunt apicultori care se intreaba daca ar putea trai doar din apicultura, ii sfatuiesc sa faca o vizita in Maramures si sa vada ce casa mare si frumoasa are dl Tivadar, toata facuta doar din munca familiei lui si a albinutelor.
Secretul lui este simplu: munca in familie, seriozitatea si perseverenta, si nu in ultimul rand credinta in Dumnezeu.

6 comentarii:

  1. Stiam eu ca n-ar trebui sa-ti citesc blogul cand mor de foame :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar vreau sa vizitez si eu familia Tivadar:) Am fost incantata cand am descoperit prima data miere bio romaneasca, de la Tivadar. De atunci cumpar miere doar de acolo. Trebuie sustinuta o persoana care scoate pe piata ceva de calitate. In Romania, din cauza saraciei, majoritatea iau scurtaturi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca ar fi ideal daca toti am sustine si am vorbi cat mai multe de produsele bune pe care le cunoastem sau le consumam, dar neaparat sa vb si de cele "rele".
    In acest sens o sa incep o serie de postari cu mierea de pe rafturile marilor retele, ce anume recomand eu si ce nu, si voi argumente si de ce, ca nu sunt genul sa fiu partinitoare, si nici nu spun niciodata ca doar mierea de la Apidava e buna. Cei care ma cunosc, deja stiu ca le recomand cu incredere si produsele apicole ale unor apicultori sau chiar ale concurentei.

    RăspundețiȘtergere
  4. As dori sa stiu de unde pot cumpara miere de zmeura produsa de dl Tivadar.Am foarte mare nevoie pentru fetita mea de acest tip de miere.Dac exista un magazin in Pitesti care vinde aceasta miere de la dl Tivadar va rog sa-mi spuneti.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiu ca marca de miere care o vinde dl Tivadar se numeste ROUA MUNTILOR, si cred ca se comercializeaza in reteaua de magazine UNICARM (nu stiu daca aveti in Pitesti astfel de magazine), insa cel mai simplu ar fi sa-i scrieti un email si sa-i cereti sa va trimita prin posta sau curier.
    Email contact: p.tivadar@yahoo.com
    Sper ca v-am fost de folos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Hmm.. miere de Zmeura !! suna delicios ... daca stiti de unde mai exact se poate cumpara asa ceva .si sa fie si o miere pura nu doar de zmeura . va rog sa-mi spuneti si mie oameni buni ! Va multumesc !!

    RăspundețiȘtergere