marți, 10 noiembrie 2009

Termenul de valabilitate al mierii

Fiindca tot ma lovesc de aceasta problema zilele astea, m-am gandit sa o impartasesc si altora:
Are mierea termen de valabilitate?
De ce are valabilitate?, cand noi stim de la apicultori si citim peste tot ca mierea este singurul aliment care nu se altereaza.
Pana sa aderam la UE, in legislatia romaneasca, mierea era inclusa la produsele cu valabilitate nelimitata. Tocmai de aceea, ani de-a randul mierea s-a comercializat, cu specificarea pe eticheta "Valabilitate nelimitata".
Sa spunem ca acest punct era unul din multele lucruri bune care au trebuit modificate dupa aderare la UE, si adoptarea legislatiei europene.
Deci, din anul 2007, mierea trebuie sa aiba specificat pe eticheta termenul de valabilitate....dar....NU se specifica care este acel termen, ci doar ca el trebuie sa respecte un anumit Standard. Acest Standard poate fi unul emis de o Instit. a Statului (cum exista in Romania Stas 784 la miere), dar poate fi la fel de bine, si unul "de firma", conceput si inregistrat de o anumita firma, in care isi descrie singura conditiile de calitate pe care le respecta produsele proprii, altele decat cele stabilite obligatoriu prin lege.
Din aceste "ite" legilaslative, in care si firmele bajbaie, cum oare sa-l convingi pe un client ca legea permite ca un produs - mierea - sa fie comercializat de unii cu valabilitate 1 an, altii scriu 2 ani, altii scriu inca "valabilitate nelimitata", ca doar "aia e miere adevarata". In Europa, majoritatea mierii are valabilitate 2-3 ani in functie de firma.
Insa ceea ce mi se pare revoltator in Romania, este faptul ca s-a emis o lege prin care magazinele nu mai au dreptul sa faca retur pe nici un produs alimentar expirat, chiar daca poti dovedi ca acel produs nu mai este destinat consumului uman.
Deci, daca cumva intr-un magazin "expira" cateva borcane de miere, acea miere trebuie obligatoriu distrusa.
Mierea aceea ar putea fi o hrana excelenta pentru albine peste iarna, sau pur si simplu vreau sa o consum eu acasa (pe riscul meu)...dar nu, mai bine sa o distrugem....ca e un produs "periculos"....desi toata lumea stie ca mierea e buna si dupa zeci de ani.
Offf.....uneori nu legea e cea "ingusta", ci oamenii care o aplica cu ochii inchisi.
Cam asa stau lucrurile cu termenul de valabilitate la miere.
Dar eu prefer sa spun asa:"Sa-i dam Cezarului ce-i a Cezarului", adica firmele sa respecte legea, iar noi consumatorii sa tinem minte ca mierea din camara e foarte buna si dupa ce expira termenul de valabilitate de pe borcan, cu conditia sa fi fost depozitata intr-un loc bine aerisit.
In nici un caz NU O ARUNCATI! Mierea este foarte buna, chiar si daca e cristalizata.

14 comentarii:

  1. Eu stiam ca daca e cristalizata inseamna ca e naturala. Oricum mai ales cea poliflora se cristalizeaza in cateva luni, cum eu imi fac stocuri peste iarna nu mi s-a intamplat sa nu se cristalizeze. Numai cea de salcam ramane fluida.
    Nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, este corect ce spui tu. Si eu am mai spus intr-o postare anterioara ca intradevar mierea de salcam, daca este de calitate, nu trebuie sa cristalizeze, dar restul sortimentul cristalizeaza: unele mai repede (cum e mierea de rapita, care poate cristaliza chiar si in faguri, sau mierea de floare-soarelui), iar altele mai lent (cum e miere poliflor din flori de fanat, din zona Transilvaniei). In schimb, o miere careia i s-a adaugat sirop de glucoza, nu va mai cristaliza niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tatal meu, fiind pensionar, se ocupa cu apicultura din pura pasiune. Asa se face ca in fiecare an ne alegem cu 15o kg de miere (poliflora, salcam) din care consumam cam 4-5 kg, in rest... asteptam vara urmatoare :D
    Cat despre cristalizarea mierii, da, e greu de evitat, insa daca mierea se tine la temparatura camerei sau la cald, atunci va ramane lichida pt o perioada mult mai lunga. Niciodata nu se tine la rece, pt ca imediat incepe sa se cristalizeze!
    In cazul in care aveti miere cristalizata, se procedeaza astfel: se ia o cratita mare, se pune apa rece, apoi se introduce un cutit (sau furculita - ideea e sa fie ceva "despartitor" intre fundul cratitei si miere), si apoi se introduce vasul sau borcanul cu miere. Apa sa ajunga pana la "gatul" borcanului. Se pune pe foc moderat si se incalzeste pana ce apa incepe sa clocoteasca. Mierea topita o puteti turna cu usurinta sau o pastrati in vasul respectiv.

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti multumesc Judit pentru precizari. Ai perfecta dreptate.
    Ceea ce trebuie insa precizat, este ca pentru a nu distruge enzimele din miere, ar fi bine ca apa sa nu fie lasata sa fiarba, ci sa fie fierbinte constant (probabil asta presupune sa stingem si sa aprindem focul de mai multe ori), iar in tot acest timp, din cand in cand sa amestecam mierea zaharisita din borcan, pentru a se incalzi cat mai uniform.
    Iar daca vreti sa fiti siguri ca nu ati incalzit-o prea tare, puteti sa testati temperatura mierii cu un termometru (gradat pana la 50), care nu treb sa fie mai mare de 45 grade C.

    RăspundețiȘtergere
  5. mirea care nu se zahariseste in timp de cateva luni inafara de cea de salcam nu este miere naturala este facuta din sirop de zahar
    eu sun apicultor de 20 de ani

    RăspundețiȘtergere
  6. cine imi poate spune daca mierea e buna dupa 5-6 ani de ex?am gasit un borcan de miere in casa la bunica sotului meu ea e moarta de vro 5 ani nu stiu exact de cand e acel borcan dar am gustat si e foarte buna la gust numai ca are culoarea un brun inchis si e inca lichida si destul de groasa.;numai ca pe fundul borcanului cand m-am uitat era cristalizata si parca avea forma unui fagure !borcanul era nedesfacut sau capsat bine .oare o pot folosi ?eu vreau pt copii.pe eticheta borcanului scria ceva in ruseste asa ca nu stiu ce fel de miere este

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca imi spuneai ca ai gasit in casa bunicii un borcan de miere facut de bunicii tai, iti spuneam ca e buna si peste 20 de ani, mai ales daca a fost intr-un vas bine inchis....insa daca era vorba de o miere etichetata in limba rusa care putea fi acolo de pe vremea comunismului, adica de vre-o 20 de ani si nu a zaharisit desi nu e miere de salcam, nu prea stiu ce sa zic. Chiar si daca ti se pare ok la gust, in general o miere care a fost incalzita pentru a fi filtrata, in timp isi pierde din calitati, ba chiar exista un parametru numit HMF(hidrometilfurfurolul)- o aldehida care rezulta din descompunerea termica a zaharurilor si carbohidratilor, care ne poate arata exact gradul de vechime a mierii. In mod normal la mierea ambalata nu ar trebui sa depaseasca 1,5g/100gr miere.
    Deci, nu pot sa-ti spun ca acea miere este ok pentru consum si in nici un caz nu te-as sfatui sa le-o dai copiilor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte bune aceste comentari despre mierea zaharisita,multi cand aud de miere cristalizata spun ca ai contrafacuto :) nu se poate sa fie naturala :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Cei dun UE nu sunt prosti, iar noi romanii destepti. In UE se folosesc metode stiintifice de testare a varstei mierii. Prima are legatura cu nivelul de Hydroxy Méthyl Furfural, un compus rezultat din descompunerea zaharurilor, care apare si in miere. La mierile din zona temperata, nivelul maxim admis este de 40mg/kg. In functie de cum se pastreaza mierea, asa evolueaza si nivelul acestui compus.

    Temp de depozitare Durata de timp in care se ajunge la 40 mg/Kg (*)
    4 °C - 20 la 80 ani
    20 °C - 2 la 4 ani
    30 °C - 6 luni la 1 an
    40 °C - 1-2 luni
    50 °C - 5 - 10 zile
    60 °C - 1 - 2 zile
    70 °C - 6 - 20 ore

    Se mai foloseste si nivelul de Amylase si Invertase, dar rezultatele sunt tot cam la fel. Unele mieri sunt mai acide decat altel, iar umiditatea lor difera. Toti acesti factori influenteaza cat de mult rezista o miere.

    Deci o miere pastrata la temperatura camerei rezista cam 2-3 ani pana sa atinga limita HMF admisa de UE.

    Miere este buna la gust ani multi, dar incet incet isi pierde proprietatile, devine mai inchisa la culoare, gustul se modifica, etc

    Cert e ca cea mai buna miere este cea mai proaspata. Ea nu devine mai buna in timp. Asa-zisa miere de 4000 de ani in piramida si-a peirdut de mult proprietatile senzoriale si nutritive.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti total pe dinafara, asa ca citeste mai jos...

      Arheologii moderni au descoperit în mai multe rânduri, în mormintele egiptene, recipiente ce conţineau miere veche de câteva mii de ani, care îşi păstrase proprietăţile. Se pare că în spatele acestei proprietăţi a mierii stau trei elemente chimice, aflate într-o armonie complexă, care împiedică degradarea ei şi facilitează păstrarea unui termen de valabilitate foarte extins.
      Primul element este zahărul din miere, un element chimic higroscopic. Aceasta înseamnă că mierea conţine foarte puţină apă în starea naturală, ceea ce face ca bacteriile şi microorganismele să nu poată supravieţui, explică Amina Harris, director executiv la Centrul pentru Miere şi Polenizare, de la Universitatea California.

      Al doilea element este ph-ul acid al mierii, de obicei între 3 şi 4,5. Din cauza acidităţii ridicate, orice microorganism care ajunge în miere este distrus.
      Aceste două elemente nu sunt însă suficiente, deoarece mai există alimente care le conţin, precum melasa.
      Al treilea element este glucozoxidaza, o enzimă ce se găseşte în stomacul albinelor. Aceasta se descompune în două produse, acid gluconic şi peroxid de hidrogen. Cel din urmă este ultimul element care reuşeşte să ţină departe orice microorganism care ar putea să strice calitatea mierii şi să o determine să-şi păstreze proprietăţile peste ani.

      Ștergere
  10. Va rog sa ma ajutati: Am cumparat miere de floarea soarelui, este cristalizata si uuuun pic acrisoara. Are in ea doua albine (evident, moarte). Mierea nu se filtreaza cumva? Este ok sa gasesc albine moarte inauntru? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este normal ca mierea de floarea soarelui sa fie cristalizata - acest sortiment este in general cristalizat - nu sta lichid decat imediat dupa extractia din stup. Gustul acrisor - poate semnala un usor inceput de fermentare, si acest lucru apare de multe ori la mierea de floarea-soarelui sau de rapita, datorita nivelului crescut de umiditate, dar si de mucegaiuri continute in acest sortiment.
      Faptul ca nu a fost filtrata, se datoreaza tocmai faptului ca filtrarea necesita fluidizarea mierii - adica incalzirea ei, si este foarte posibil ca apicultorul respectiv sa fi preferat sa vanda mierea fara sa o mai incalzeaza in prealabil. Ideal era sa o filtreze imediat dupa extractie....dar nu toti sunt asa de constinciosi...si eventual chiar si daca nu a fost filtrata, sa culeaga spuma si impuritatile care de obicei se ridica la suprafata.

      Ștergere
  11. Diabeticii NU au voie la miere ??

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna. Vreau si eu miere curata, de la apicultor,pentru copilul meu, cine-mi recomanda, va rog?!multumesc. Larisa

    RăspundețiȘtergere