sâmbătă, 31 octombrie 2009

Ce miere ne place si de ce?

M-as bucura daca cei care consuma miere ar fi dispusi sa-mi spuna si mie ce sortiment anume de miere prefera si care e motivul pentru care acea miere e preferata.
O sa incep eu prima si o sa va marturisesc ca daca e sa mananc paine cu unt si cu miere, cu siguranta prefer mierea de salcam, mai ales cea facuta de tatal meu ;) Normal nu?!
Daca e un an bun la salcam, deobicei mierea are o culoare aproape transparenta si e suficient de groasa. Am observat la unele targuri ca apicultorii din zonele de sud au miere de salcam mult mai fluida si tulbure. Mi s-a explicat ca motivul pentru care este tulbure este acela ca este amestecata de catre albine cu nectar de la floare de rapita, iar fluiditatea prea mare poate fi datorata faptului ca mierea a fost extrasa prea repede, fara a fi lasata suficient la "maturare" (adica acel procedeu care are loc in interiorul stupului, cand albinele transforma nectarul in miere, capacesc fagurii, si in tot acest timp continutul de apa din miere tinde sa scada).
Daca trebuie sa-mi indulcesc ceaiul, cu siguranta aleg mierea poliflora. Are o aroma mult mai pregnanta, si parca si indulceste mai bine.Insa cafeaua o prefer indulcita doar cu miere de salcam tocmai pentru ca nu-i schimba gustul.
Trebuie sa recunosc ca la noi la birou nu exista zahar, decat miere, si toti vizitatorii care trec pe la noi de mai multe ori, recunosc ca s-a lipit si de ei acest obicei sanatos de a-si indulci cafeaua sau ceaiul doar cu miere, pentru ca asa ii servim noi.
Daca ma simt slabita sau obosita, prefer sa iau cate o lingurita de miere de mana de padure, pentru ca stiu ca are un continut de 20 de ori mai bogat in minerale ca orice alt sortiment, si de obicei fac cate o cura de 7 zile cu miere de mana (2 lingurite pe zi), atunci cand simt ca sistemul imunitar mi-e la pamant.
Astept sa aflu si ce miere va place voua si de ce?

4 comentarii:

  1. Salcam, salcam, salcam. De ce.. in afara de gust, pentru ca e mai putin dulce decat cea poliflora.
    Uneori mai mananc de tei sau de padure, dar nu-s asa faine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu mananc paine cu miere si unt, insa adaug si putina scortisoara pentru ca este sanatoasa (mai ales pentru inima) dar si foarte buna si aromata.

    Am inceput sa consum miere de curand (cand eram mica imi cumpara tata mereu si imi spunea sa mananc cat pot de mult pentru ca este dulce si sanatoasa), insa acum am cumparat doar de salcam si imi place. Urmeaza sa achizitionez miere de tei si poliflora. Revin cu impresii :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Katrina,
    Uite combinatia ta eu nu am incercat-o niciodata, dar banuiesc ca mierea cu scortisoara nu poate fi decat aromata, asa ca o sa incerc si eu maine dimineata. Mie imi place mierea pe paine la micul dejun, cu lapte!
    Ceea ce am mai vazut prin Germania ca se vinde in magazine este miere cu baton de vanile in interiorul borcanului. Nu am gustat, dar banuiesc ca este foarte aromata.

    RăspundețiȘtergere