miercuri, 14 octombrie 2009

Cateva diferente intre sortimentele de miere

Fiindca tot a venit toamna si albinele si-au incheiat munca de peste vara, cred ca e timpul sa le multumim pentru mierea care au produs-o si pe care o vom putea savora cu totii de acum pana la primavara. Trebuie sa va spun, ca din punct de vedere al productiei de miere, anul acesta albinutele au fost foarte harnice, productia de miere de salcam fiind cea mai buna calitativ si cantitativ din ultimii 7 ani. Asta inseamna si ca mierea de salcam este foarte cautata la export datorita calitatii deosebite, dar si ca noi - consumatorii de miere - vom putea fi mult mai pretentiosi anul acesta la calitate.
Stiu ca multi dintre voi stiti deja chiar mai multe decat mine despre miere, insa pentru cei "novici" in ale mierii, vreau sa le explic cateva lucruri "de baza", despre care unii oameni ma intreaba la targurile de miere.
Culoarea mierii si gustul sunt diferite pentru fiecare sortiment de miere, in functie de nectarul floral din care ea provine. Astfel:
Mierea de salcam este deschisa la culoare spre transparenta. Este considerata o miere de calitate superioara, aroma ei fiind cea mai discreta si fina dintre sorturile de miere din Romania, . Poate fi folosita ca indulcitor la ceai sau cafea, fara a denatura gustul acestora, tocmai de aceea este preferata si de copii. Mierea de salcam (care nu are amestec din alte flori) NU CRISTALIZEAZA, sau cristalizeaza foarte lent, in cativa ani.
Citesc in diferite articole, care doresc a educa populatia, niste afirmatii cu titlu de ADEVAR ABSOLUT, cum ar fi: "Mierea care nu cristalizeaza NU este naturala" FALS.
Daca pana acum cativa ani lumea spunea ca mierea care cristalizeaza este cu zahar, acum se cade in extrema cealalta. False ambele variante: Unele sorturi de miere cristalizeaza mai repede, altele mai lent sau deloc, in functie de raportul fructoza/glucoza din miere.

Mierea de rapita este si ea deschisa la culoare, iar atunci cand cristalizeaza, este sub forma unei paste aproape albe. Gustul este dulce, fara o aroma anume. Fiind o miere de primavara care se recolteaza repede pentru a nu cristaliza in faguri, poate avea un continut destul de ridicat de umiditate, ceea ce insemna ca este un sortiment destul de fluid. Mierea de rapita cristalizeaza foarte repede.

Mierea poliflora (din flori de camp, asa cum intelegem noi in Ardeal prin poliflora) este de culoare inchisa - rosiatica si este obtinuta dintr-un buchet floral diversificat, ceea ce-i confera o aroma deosebita si un gust foarte placut. Este in topul vanzarilor in Romania, insa ea poate fi amesteca cu miere de floarea soarelui in zona de sud a tarii, ceea ce poate duce la o cristalizare foarte rapida, si un gust putin diferit.

Mierea de tei este de culoare galben-aurie, cu reflexe verzui si are o aroma foarte puternica. Romania este o mare producatoare de miere de tei, de calitate deosebita, aceasta miere fiind cautata la export. Aceasta miere este recunoscuta ca avand proprietati calmante si expectorante.
Mie personal, mi se pare chiar prea aromata, asa ca prefer mierea de salcam pe paine, si poliflora in ceai, insa cand sunt racita si tusesc folosesc si miere de tei.

Nu vreau sa ma apuc sa va descriu cele "n" feluri de miere, ci prefer sa mai dau lamuriri pe parcus ce apar persoane interesate de ceva anume.
Mai multe sortimente le gasiti pe larg descrise pe site-ul www.proapicultura.ro precum si pe alte site-uri de specialitate.

14 comentarii:

  1. Tin minte ca am gustat prima data miere de albine cand aveam aprox. 10 ani in vacanta la bunici. Un unchi de-al meu avea stupi si mi-a dat sa mananc fagure cu miere. Foarte delicios!!! Tot de la el am primit si miere, habar nu am ce sortiment era cum de altfel nici nu stiam ca sunt mai multe sortimente. E posibil ca in aceeasi vacanta sa vi avut prima intalnire si cu albinele, trebuie sa recunosc ca nu a fost dintre cele mai reusite intalniri. Dar mi-a intarit o convingere,....ca alerg foarte repede. Imi aduc aminte de bunica mea care ii spunea la zahar 'miere'. Am si intrebat-o de ce nu foloseste mai mult miere decat zahar ca doar e mai buna?. Mi-a raspuns "pentru simplul motiv ca este mai usor de gasit", facea schimb cu sfecla de zahar. Acum suntem mai norocosi, gasim miere in toate magazinele. Doar sa binevoim sa o cumparam sau sa o facem noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am fost super-socata sa imi dau seama ca mierea, pe care eu o consideram un aliment ieftin (ai mei au prieteni in domeniu, deci era nelipsita), e foarte scumpa in Polonia, de exemplu.

    Gen e considerata delicatesa, or something..
    Stii de ce?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Tea,
    Da intradevar mierea este un aliment "scump", sau perceput scump, ca depinde cu cel compari. Daca ma gandesc ca o sticla de vin este cam 15 Ron, adica cat 1 kg de miere, si ca sticla se consuma la o masa iar efectele nu sunt neaparat bune pentru organism, pe cand dintr-un kg de miere mancam toata familia cam 1 luna...nu mai pare asa de scumpa.
    Polonia este intradevar o mare importatoare si consumatoare de miere. Am participat acolo anul trecut la un forum despre produse organice, si am aflat ca in Polonia 50% din vanzarea de miere se face prin magazine speciale de produse naturiste-bio, ceea ce nu e cazul la noi in Romania. Asta inseamna si ca sunt foarte educati in legatura cu produsele naturiste-bio, dar si ca nivelul lor de trai este mult deasupra noastra....ca doar tocmai se spune la televizor ca dintre toate tarile UE Polonia este cel mai putin afectata de criza.
    Daca noi romanii suntem inca un popor de "tarani", adica cam 50% din populatie inca traieste la tara si produce alimente si agricultura, asta nu mai este cazul in 90% din tarile din Europa de Vest. Cu cat te indepartezi mai tare de Romania, spre Vest, o sa constati ca mierea este tot mai scumpa, pentru ca nu mai este un produs "din productia proprie".
    Si totusi, trebuie sa spun ca daca m-a socat ceva in Polonia era modul in care se facea agricultura: intensiv, si totusi nu industrializat.
    Uite, tu chiar ai deschis un subiect care vroiam sa-l propun eu celor care citesc acest site, si nu fac parte (ca mine, si ca tine) dintre cei care au mierea in casa "gratis":
    - Care e motivatia pentru care cumparati mierea? Daca o percepeti scumpa ? Daca da, cu ce anume o comparati ca pret ?
    E posibil ca unii sa o compare cu dulceata...ca e tot de intins pe paine la micul dejun...insa din punct de vedere al aportului de vitamine, minerale, enzime / calorii, nu exista termen de comparatie.
    Iar cat despre miere versus zahar, tocmai lucrez la un material foarte amplu in care vreau sa arat cat de rau ne face zaharul, fiind procesat sintetic, si cat de mult bine ne face mierea...
    urmeaza...am multe de spus despre miere!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Tea,

    Ma bucur mult ca am gasit blogul tau...care vine la fix. Acum vreo doua saptamani am fost la un targ bio si mi-am cumparat miere. Mi-a placut atat de mult incat ieri, tot de la un targ m-am aprovizionat cu si mai multa :P Mierea mea este cu polen si cu catina. Pana acum nu am mai gustat niciodata miere cu polen..dar pot spune ca m-am indragostit, imi place la nebunie. Pe locul doi este un sirop de miere cu mure, care iarasi mi se pare extrem de bun.
    Motivatia mea este una de ordin personal..m-am hotarat sa-mi schimb alimentatia si sa cumpar doar lucruri naturale si sanatoase..si care produs ar putea fi mai bun decat mierea :)
    Despre pret nu stiu exact ce sa spun, nu mi se pare scumpa dar nici foarte ieftina. De altfel este si normal ca un produs de calitate care iti aduce atatea beneficii sa fie aiba un pret mai ridicat. Iar eu mai iau in considerare si faptul ca un borcan iti ajunge destul de mult.
    Si pentru ca de abia incep sa invat despre miere am si eu o intrebare: am gasit la primul targ miere de zmeura si miere de menta iar la cel de-al doilea cand am intrebat mi s-a spus ca nu exista asa ceva si cei care spun ca au miere de acest tip mint...Care este adevarul?
    Felicitari pentru blog si la cat mai multe articole :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Diana,
    Desi te-ai adresat la Tea, eu sunt cea care o sa-ti raspund: DA, exista si miere de zmeura si de menta. Cei care iti raspund asa de vehent ca nu exista asa ceva...sincer: fac de rusine tagma comerciantilor de miere. Ii detest pe toti aceia care vor sa vanda doar mierea lor...oameni meschini...
    Eu am avut clienti pe care i-am indrumat la "vecini" atunci cand cautau ceva ce noi nu aveam, si unii chiar au venit inapoi sa-mi multumeasca.
    Fara sa fac reclama la nimeni, voi da oricand relatii despre ceea ce stiu ca comercializeaza unii si altii, insa nu inseamna ca nu poti gasi si in alta parte.
    Deci, miere de menta stiu ca au avut de vanzare la unele targuri de la Muzeul Satului cei de la firma Tremot si Fii. Tot la ei gasesti si siropuri de fructe cu miere, fara nici un fel de conservant, insa atentie mare: sa se depoziteze la rece, si de preferinta intr-o cutie, ca exista riscul sa fermenteze si sa sparga sticla (mama si-a colorat in felul asta toti peretii pivnitei cu sirop de coacaze...s-a "bucurat" enorm)
    Miere de zmeura comercializeaza firma Apidava, dar si altii.
    Exista foarte multe specialitati de miere: miere de leventica, miere de cimbrisor, miere de iarba neagra, miere de coriandru, miere de mana de padure, si altele, fiecare fiind diferita ca gust si aroma, dar si ca recomandari apiterapeutice.
    Vorbim aici doar de miere naturala, fara nici un fel de adaosuri, sortimentul fiecarui tip de miere fiind obtinut din flora care se afla in floare pe o zona de 3-5 km in jurul stupinei (cam atat zboara albinele), iar apicultorii cu experienta stiu "unde" si "cand" sa-si mute stupii pentru ca acestea sa culeaga pe rand polenul diferitelor flori. Normal ca in oricare dintre aceste sortimente exista si un amestec din nectarul altor flori, insa sortimentul se stabileste prin proportia polenica majoritara dintr-o miere, ceea ce se poate stabili in cateva minute de catre un chimist-laborant specializat cu un simplu microscop prin analiza polenica.
    Ma bucur ca te-ai decis sa fii atenta la alimentatia ta, iar pentru cei care inca nu o fac, o sa incep un sir de articole "pro miere" si "contra" zahar, poate o sa inteleaga ca nu e vorba doar de un moft, ca alimentatia din ziua de azi risca sa ne imbolnaveasca pe noi si pe copii nostrii, prematur.

    RăspundețiȘtergere
  6. Scuza-ma te rog, am fost tare zapacita aseara cand am scris si de aceea te-am incurcat cu Tea :(
    Intr-adevar de la Tremot si Fii am cumparat mierea respectiva si tot la ei am vazut si celelalte sortimente. Multumesc mult pentru sfaturi, cu siguranta nu-mi doresc sa redecorez frigiderul :)
    Am sa urmaresc cu atentie blogul tau pentru ca si eu sunt inca la inceput in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa si abia astept sa aflu informatii noi, mai ales despre miere pentru ca e singura care ma ajuta sa renunt la dulciurile comerciale. Si crede-ma sunt dependenta de dulce...

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Diana,
    Ai pus punctul pe "i" cand ai spus "sunt dependenta de dulciuri". Asa cum am scris in articolul "Zaharul-la fel de nociv ca drogurile", consumul de zahar duce la o dependenta DOVEDITA. Tocmai de aceea promit sa scriu un articol mai larg pe tema asta. Devii dependent de "doza de zahar" involuntar, si prea putine persoane realizeaza asta. Iar aceasta dependenta...ca oricare alta nu e usor de combatut, pentru ca organismul are nevoie de ea. Mierea este cea mai buna alternativa la zahar, dar atentie: consumata tot cu masura.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma iertati Doamnelor...

    Mierea nu are masura in consum ....

    Queen...
    In afara de trainingurile de marketing la care sunt sigur ca ai fost... ti-as recomanda si niste intalniri cu APICULTORI nu Comercianti.

    NU EXISTA Miere de zmeura asa cum nu exista nici Miere de menta,poate doar urme de asa ceva..
    mai oameni buni...inseamna sa invelesc un stup cu o prelata de 20 mp langa niste tufe de zmeura...
    stiti ce inseamna asta....UCIDEREA familiei.
    OF OF
    Nu mai credeti toate astea mai...

    RăspundețiȘtergere
  9. Din pacate un blog nu presupune si prezentarea unui CV al autorului, astfel ca oricine poate face diferite supozitii despre studiile si experienta celui care indrazneste sa-si faca cunoscute parerile. Prefer sa las lucrurile tot asa si pe viitor ;)
    Fiindca chiar traiesc in casa cu un om pasionat de apicultura, si care toata viata a incercat sa inteleaga nu doar partea practica din stup, dar si ceea ce se intampla intr-un laborator de testare a mierii, prefer sa ma consult cu el inainte de a face afirmatii nefondate.
    Deci: exista sortimente de miere cate tipuri de flori melifere exista,in conditiile in care un sortiment floral se considera monoflor daca are un continut principal de pollen din specia respective de min 20%,neexistind un
    alt pollen in proportie mai mare decit acesta.
    Astfel, la noi in tara exista: miere de coriandru,miere de menta,miere de rapita,miere de zmeura,miere de mana(nu este din nectar de flori)miere de levantica,miere de
    maracine etc.
    Asa cum in strainate exista:
    -miere de portocal-Italia,Spania,Mexic
    -miere de eucalipt-Spania,Australia
    -miere de lavanda-Franta
    SI VA ASIGUR CA NIMENI NU SI-A UCIS FAMILIILE DE ALBINE.

    RăspundețiȘtergere
  10. Comentariul meu se opreste aici, pentru ca scopul meu este doar de a educa consumatorul cu privire la sorturile de miere, nu si apicultorii cum anume sa le produca. Pentru asta exista diferite formuri / site-uri de stuparit.

    RăspundețiȘtergere
  11. dar cum aduna albina polenul, unde il tine si cum il depoziteaza??(fara rasp ca in stup sau fagure ca stiu, ci cum il pun)

    RăspundețiȘtergere
  12. Albina are pe piciorusele din spate niste pungi speciale pe care le umple cu polen care il colecteaza vitizand mai multe flori. Polenul este utilizat de catre albine pentru a hrani puietul, el fiind depozitat in celule speciale de hrana, si acoperit cu un strat de miere pentru conservare, acest polen amestecat cu miere devenind practic "pastura"- hrana albinelor. Insa fiindca unele familii de albine nu sunt foarte bine organizate (acest lucru de pinde mult de matca) uneori depun haotic polenul, pe aceleasi rame pe care depun si mierea in faguri. Binenteles ca din acest motiv la extractia mierii, se vor amesteca continutul tuturor celulelor de pe acea rama, si astfel mierea va contine si un procent semnificativ de polen. Continutul majoritar dintr-un anumit tip de polen stabileste de fapt si sortimentul mierii: de salcam, sau de tei, sau poliflora, si asa mai departe. Evident ca in orice fel de miere exista amestec cu polen de la diferite flori, insa intotdeauna va fi predominant un anumit tip de polen, in functie de florile aflate in zona stupinei pe o raza de 3-5 km.

    Iar ca sa-ti raspund la intrebare: albinele reusesc sa desprinda pungile de polen de pe piciorusele din spate, folosindu-se de piciorusele mijlocii, iar o alta albina are rolul de a indesa cu capul granulele de polen depozitate intr-o celula.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ma numesc sorin din buc. Vreau sa va spun ca am un baiat de 14 ani eu si fiul meu neam ingrasat cam exagerat din cauza alimentelor proaste pe care le mancam de oarece a fost mult mai usor sa prajim sa mancam tot felu de salamuri ctc. Iar rezultatul nostru este ingrijorator. Ficat splina marite si alte probl. Asa ca mam decis sa renuntam la tot ce mancam. Si sa inlocuim cu ceva natural. Dar cum multi vor sa faca bani si sa produca alimentele bio in alt ceva. Ori ce ar fi merg inainte. Voi folosi numai miere sa vad dupa 1 an rezultatul nostru. Sper ca voi gasi ceva natural 100/100. Sa fim sanatosi. Si sa scapam si de chil in plus.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dl Sorin....trebuie sa va schimbati ABSOLUT TOT REGIMUL ALIMENTAR...altfel nu veti rezolva nimic.

    Trebuie sa renuntati complet la toate mezelurile, la tot ce inseamna paine din faina cu amelioratori (si din pacate cam 70% din painea din comert este cu faina din amelioratori), sa nu mai consumati carne de pui/ gaina, decat de casa, sa renuntati la toate sucurile carbogazoase/ sau nectarurile si sa va preparati (sau sa luati din piata) siropuri de: catina, soc, salcam, muguri de brad...etc care contin cele mai putine chimicale si plus ca le puteti dilua cu mai multa apa (si eventual daca nu sunt dulci, le indulciti cu putina miere...nu cu zahar).
    Trebuie sa excludeti complet orice fel de mancare de "fast-food".
    Stiu ca da continui, o sa vi se para ca nu mai puteti manca absolut nimic....dar repet: TREBUIE SA VA SCHIMBATI TOT STILUL DE HRANA, altfel nu veti avea decat rezultate de scurta durata...sau chiar deloc.
    SI OBLIGATORIU: trebuie sa faceti miscare zilnica.

    Daca folositi doar miere, sa zicem in loc de zahar, si nu schimbati aproape nimic altceva din stilul d-voastra de hrana....NU ATI REZOLVAT NIMIC

    RăspundețiȘtergere