Fiindca in articolul precedent despre efectele negative ale consumului de zahar am pus accentul doar pe cat de rau ne face zaharul din alimentatie, acum vreau sa va ofer motive pentru a inlocui zaharul cu miere de albine.
Putem pune semnul de egalitate intre miere si zahar doar dintr-un singur punct de vedere: acela al numarului de calorii. Mierea are aproape la fel de multe calorii ca si zaharul rafinat, adica 322kcal/100g la miere, fata de 392 kcal/100g la zahar.
In rest, cei care spun ca e acelasi lucru sa consumi mierea sau zahar, nu fac decat sa ne induca in eroare.
Daca zaharul este format in proportie de 100% din glucide: fructoza si glucoza, mierea contine pe langa aceste 2 componente si enzime,proteine, vitamine:B1, B2, B6, B12, PP, H, vitaminele C si A, dar si minerale, precum potasiu, magneziu, fosfor si fier si saruri minerale.
Motive ca sa inlocuim zaharul cu mierea:
- mierea ne protejeaza dantura,spre deosebire de zahar care reprezinta in proportie de 90% cauza aparitiei cariilor dentare. Ba mai mult mierea în faguri mestecata, asigura o buna igiena a cavităţii bucale si intareste gingiile si dintii.
- mierea cu propolis se recomanda la tratarea aftelor bucale.
- mierea contine B5(acid pantotenic) care prin activizarea secretiei de hormoni al glandei suprarenale incetineste imbatranirea.
- mierea combate constipatia,avand un efect diuretic
- mierea ne protejeaza stomacul de gastrita sau ulcer; consumata cu 15min inainte de masa inhiba secretia de sucuri gastrice. Iar mierea cu propolis este recomandata in tratarea bolilor de stomac.
- mierea este cel mai rapid si puternic energizant natural
- obezitatea poate fi prevenita daca inlocuim zaharul cu miere, si evitam alimentele care au in compozitia lor zahar, sau alti inlocuitori sintetici
- mierea previne infectiile, datorita efectului antiinflamator.
- daca zaharul scade imunitatea organismului, din contra, mierea ofera un surplus de vitamine, minerale, enzime, proteine care intaresc sistemul imunitar.
- mierea este bogata in antioxidanti, care ajuta in prevenirea cancerului si a bolilor de inima, pe cand zaharul sta la baza multor boli cardiovasculare.
- consumul de zahar si dulciuri duc la formarea celulitei, insa mierea nu.
- gripa si tusea o puteti trata cu miere, insa zaharul nu are nici un efect.
Iar daca toate acestea vi se par exagerate si nedovedite stiintific, este suficient sa va spun ca : MIEREA NU ARE NICI UN FEL DE EFECTE NEGATIVE, pe cand zaharul are foarte multe, dovedite toate.
Cei care cred in medicina alternativa, si au testat calitatile curative ale mierii, cu siguranta pot sa ne aduca ca argumente cazurile proprii.
Eu personal imi indulcesc ceaiul si cafeaua DOAR cu miere, si la orice bar si restaurant unde merg cer sa mi se aduca miere in loc de zahar. De foarte multe ori daca barul respectiv nu avea miere, pur si simplu am refuzat sa consum ceva.
Pe langa cafeaua zilnica cu miere, imi prepar tot timpul cand simt ca-mi da tarcoale raceala, miere cu propolis din care tot gust cate putin pe parcusul zilei.
O sa va dau o lista de produse pe care le recomand eu, facute in casa sau cumparate.
(JIP Stories) Daze in the Park
Acum 3 luni
Pe mine m-ai convins! Stii ca aseara am mancat PUI CU MIERE. Delicios!!! Mierea....un zambet!...
RăspundețiȘtergereSe pare ca tu faci parte dintre acei soti privilegiati, care traiesc in tara unde curge doar lapte si miere. Ferice de tine!
RăspundețiȘtergereFoarte interesant si foarte original blogul! Mi-e drag sa il citesc :) Teo
RăspundețiȘtergerebuna seara!
RăspundețiȘtergerete rog frumos, imi poti spune o combinatie de miere cu ceva ingrediente impotriva osteoporozei? am citit ca este buna dar cum ??? in ce cantitate, combinata cu ce???
Buna Alina,
RăspundețiȘtergereFiindca nu sunt doctor in apiterapie (sunt altii si unii chiar foarte buni), eu o sa te rog sa ai rabdare cateva zile, deoarece am cerut parerea unei d-na din Olanda, care produce si vinde de cativa ani buni produse apiterapeutice (de genul propolis capsule, venin de albine si laptisor de matca capsule, toate produse de ea), si care a avut si cateva proiecte de testare a acestor produse pe pacienti cu diferite boli, inclusiv osteoporoza.
Am trimis intrebarea ta si unui dr. in apiterapie din Romania, dl Stangagiu, tocmai ca sa-ti ofer un raspuns din 2 surse de incredere.
Buna Alina,
RăspundețiȘtergereFiindca nici un negustor nu-si vinde secretele pe gratis, se pare ca nu am primit nici un raspuns la intrebarea pusa de tine.
Insa mi s-a spus sa intri pe http://www.apiterapie.ro/apiterpt.htm
iar de acolo sa alegi tu (in functie de localitatea care ti-e mai apropiata), ce doctor in apiterapie sa consulti. ii poti contacta si pe email pe unii dintre ei. In general, orice medic evita sa dea tratamente fara sa vada / consulte direct pacientul, asa ca probabil ca cel mai bine ar fi sa mergi la un cabinet dintre cei din lista.
Mierea si zaharul sunt identice, doar ca compusul chimic care da gustul dulce este degradat in organism de alta enzima! Vitaminele mineralele si enzimele sunt in cantitate foarte mica (nesemnificativa)! au acelasi efect in organism, ( rau ), lucru pentru care este de preferat sa o consumam cu moderatie. Mare grija! Diferentele sunt neglijabile! Doar de gust.
RăspundețiȘtergereVorbesti numai prostii. Mai citeste cateva randuri despre mierea naturala NEFALSIFICATA !
ȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergereBinenteles ca exista si astfel de pareri, nu doar la noi in Romania, ci si in America, astfel ca pe multe site-uri poti gasi aceasta afirmatie facuta de diferiti nutritionisti, dar fara a exemplifica vre-un studiu de specialitate in acest sens. Spre deosebire de aceasta afirmatie, cei care sustin beneficiile consumul de miere in locul zaharului, aduc argumente bazate pe studii facute de cercetari de la Universitati si Institutii din domeniu, de ex poti intra pe site-ul http://www.honey-health.com/honey-8.shtml
Se pare ca problema in America a fost pusa si invers, de genul: "nu mai promovati mierea, fiindca va creste consumul in asa maniera, incat vom putea face fata ca productie, si va devi un produs foarte scump, si astfel inaccesibil ca pret". Acest lucru nu e cazul in Romania, unde in prezent se exporta cam 80% din productia interna.
Fiindca eu nu vreau sa traduc cuvant cu cuvant afirmatiile altora, celor intersati de diferenta intre Indicele Glicemic din miere versus cel din zahar, si cum este el "perceput" de organism, exista o explicatie stiintifica (dar pe intelesul tuturor) pe site-ul http://www.benefits-of-honey.com/glycemic-index-of-honey.html
Parerea mea, neavizata (pentru ca nu sunt specialist in chimie, sau doctor) este ca niciodata zaharul prelucrat (prin foarte multe tratamente chimice si termice) nu poate avea vre-un beneficiu asupra organismului, spre deosebire de continutul de zaharuri din orice aliment nemodificat (fructe, legume, miere si altele).
RăspundețiȘtergereTeoria ca vitaminele si enzimele sunt in cantitate infima, ar putea fi spusa si despre orice alt produs natural, ca doar nu contine 1 mar sute de grame de vitamine...
Insa, ramane la latitudinea fiecaruia ce teorie adopta, pentru ca e liber oricine sa creada orice, si de cand lumea, oamenii au tendinta de a ignora semnalele de alarma care se trag in legatura cu alimentatia nesanatoasa.
Culmea ca reclama de la TV, finantata de Minister: "Evitati consumul excesiv de sare, zahar si grasimi", nu spune evitati "mierea", si nici "zaharurile" in general, ci doar "zaharul". Afirmatie mai clara ca asta nici nu se putea!!!
Intre miere si zahar, este clar de preferat miere. Dar, diferentele sunt mici. Tot calorii goale aduce. Nu va amagiti.
RăspundețiȘtergereAm inteles punctul dvoastra de vedere. E acelasi cu cel enuntat mai sus tot de un "Anonim". Probabil ca eu fac parte dintre acele persoane care CULMEA, considera si ca cea mai renumita bautura din lume: Coca-cola, face mai mult rau decat bine. Ca sa nu va mai contrazic, va spun doar sa ne lasati pe noi cei "visatori" sa credem ca mierea ne face mult mai mult bine decat zaharul.
RăspundețiȘtergereCu siguranta nu o sa combatem noi consumul de zahar, dar pentru cei care au "urechi sa auda" eu consider ca sunt suficiente argumente PRO miere si "Contra" zahar...iar diferentele sunt mari daca vrem sa vedem efectele lor asupra organismului uman in decurs de ani de zile.
ce risca copilul meu daca i-am indulcit ceaiul cu miere si zahar de la doua saptamani de viata. Asta pentru ca nu am stiut ca este interzis pana acum. Va multumesc si sanatate la bebici.
RăspundețiȘtergereAsa cum am scris deja in articolul despre Mierea la bebelusi, exista studii care afirma ca consumul de miere la copii sub 1 an ar putea fi una dintre cauzele de aparitie ale unei boli rare, numite botulism - boala care poate fi tratata daca este descoperita la timp-. Insa, asa cum explica multi medici acesti germeni botulinici -care pot sa apara in miere prin intermediul polenul floral colectat de albine - sunt o sursa de infectie mult mai des intalnita in praful cu care copilul intra in contact.
RăspundețiȘtergereDar, consumul de miere este si el un potential factor de risc, si de aceea e indicat copii sa nu consume pana nu au bine dezvoltat sistemul imunitar, adica dupa 8-10 luni, si sa inceapa cu cantitati mici de miere - cea mai indicata este mierea de salcam -.
cine te-a platit pentru publicitate la miere :))
RăspundețiȘtergereAtentie mierea de albine incalzita la o temperatura mai mare de 40 de grade celsius incepe sa is piarda din proprietati si la la peste 70 de grade devine toxica.
RăspundețiȘtergereEste adevarat ca prin incalzirea la peste 45 de grade celsius o perioada mai lunga de timp, mierea isi pierde din valoarea enzimatica. Sa nu uitam ca mierea vara in stup sta tot uneori la 40-45 grade celsius, insa nu este aceeeasi temperatura un timp indelungat, ci doar cateva ora la amiaza. Prin incalzire timp indelungat, sau la temperaturi mari se vor pierde din proprietatile enzimatice ale miere, dar chiar si asa ramane o varianta mult mai naturala decat zaharul (mai ales cel alb- comercial), fiind vorba de niste zaharuri simple pe care organismul nu mai e nevoit sa depuna efort sa le descompuna, si fiindca nu are in compozitie nici un alt ingredient chimic. Toxicitatea mierii este putin prea mult spus, fiindca ea nu devine otravitoare, ci in compozitia mierii se accentueaza prin incalzire concentratia unei formaldehide (care apare si in fructe uscate la temperaturi inalte, si in toate produsele acide care sunt supuse unui proces de incalzire), si care este indicat sa ramana in anumite limite, pentru a nu dauna sanatatii umane (in ideea in care am consuma o cantitate mare de miere toata odata). Nu exista studii care sa fi stabilit care ar fi acel nivel de "toxicitate", tinand cont ca in prunele uscate concentratia acestei formaldehide este de zeci de ori mai mare, si totusi nu s-a stabilit ca ar fi toxice.
RăspundețiȘtergereDar, REPET: ideal este sa consumam miere ne-procesata termic, mai ales atunci cand facem anumite tratamente / cure cu diferite cocktailuri apicole, insa pentru ca mierea sa fie fluida e nevoie sa fie incalzita pentru a putea fi filtrata si imbuteliata, ea urmand apoi un proces natural de re-cristalizare.
Concluzia este: ca ar trebui sa ne invatam sa consumam si miere cristalizata, si daca dorim o mierea cat mai putin procesata termic sa o achizitionam in perioada IUNIE-IULIE- AUGUST, direct de la apicultori, fara sa mai asteptam ca ea sa cristalizeze, fiindca apoi apicultorului va fi nevoit sa o incalzeasca ca sa o poate pune in ambalaje mai mici pentru vanzare.
Puteti achizitiona in aceasta perioada si FAGURI de miere, unde vom avea o siguranta de 100% ca nu e procesata termic....dar asta nu inseamna ca MIEREA ca indulcitor de utilizat zilnic in bucatarie, nu are proprietati net superioare zaharului....si mai mult: nici un fel de efecte negative pe termen lung.
Ok ok cum ramane cu glucoza si fructoza din miere care este in proportie de aprox 95% ?
RăspundețiȘtergereGlucoza si fructoza sunt componentele de baza ale zaharului si mierii, este adevarat! Proportiile dintre glucoza si fructoza in care ele se regasesc in miere ne dau unele informatii vizibile despre provenienta mierii si daca vreti despre calitatea ei. Astfel, mierea de salcam recunoscuta ca fiind mierea cea mai scumpa si considerata o miere superioara, are in compazitie mai multa fructoza decat glucoza - acesta fiind si motivul pentru care nu zaharisteste sau zahariseste mult mai greu decat celelalte mieri. Este foarte clar ca mierea nu poate fi consumata de diabetici sau de persoane cu boli care le interzic consumul de produse zaharoase.
RăspundețiȘtergereDar aici vorbim despre miere si zahar ca produse alimentare pentru oamenii sanatosi si asa stand lucrurile este foarte, foarte clar ca trebuie sa consumam miere si nu zahar. Discutii se pot face multe...daca ne permite si buzunarul pentru ca mierea este totusi mai scumpa de aproape zece ori decat zaharul...si daca mai risti sa o cumperi de la magazin....sa platesti zahar la pet de miere, etc, etc