Intreabarea nr 1 la targurile la care merg este "Care e cea mai buna miere?"
Intrebarea asta ma dezarmeaza complet, pentru ca stiu ca trebuie sa aleg eu(intr-o fractiune de secunda) pentru client un sortiment de miere ca fiind "cel mai bun"...desi toate sunt la fel de bune, dar diferite fiecare. Si fiindca totusi nu vreau sa nedreptatesc nici una din borcanele de miere care le am pe masa -de parca ar fi proprii mei copii-,aleg pe rand cate un sortiment.
Adica la primul client care pune intrebarea asta ii recomand mierea de salcam, pentru ca e o miere de calitate superioara, si se recomanda in afectiuni ale stomacului si intestinelor datorita acidatatii scazute al acestui sortiment. Mierea de salcam se recomanda in tratarea gastritei si a ulcerului: luata cu 30 de minute inaintea mesei, diminueaza aciditatea gastrica si se absoarbe repede, calmand “arsurile”.
La urmatorul client este foarte posibil sa-i recomand mierea de tei ca fiind cea mai buna, datorita faptului ca trateaza cu succes simptomele racelii: durerile de gat si tusea, si este recunoscuta ca actioneaza ca un calmant asupra sistemului nervos, de aceea nepotelul meu bea seara lapte cu miere de tei...ca sa fim siguri ca adoarme usor.
Tot asa de bine, pot recomanda si mierea poliflora ca fiind cea mai buna miere, fiindca este obtinuta dintr-un buchet floral foarte diversificat, ceea ce inseamna ca are efecte multiple. De exemplu, mierea de la câmpie are o acţiune antiseptică şi sedativă mai puternică, spre deosebire de mierea polifloră din regiunile muntoase înalte, la care efectul antiinfecţios se adresează în special aparatului respirator, iar efectul sedativ este înlocuit cu unul tonic nervos. În general, mierea polifloră este considerată cel mai complex tip de miere ca acţiune terapeutică, ea înglobând nectarul de la câteva zeci, dacă nu sute, de specii de plante medicinale şi împrumutând ceva din proprietăţile terapeutice ale fiecăreia dintre ele.
Insa cel mai mare succes il am cu mierea de mana de padure, care este intradevar un sortiment aparte....insa despre acest sortiment mai multe intr-o postare viitoare.
(JIP Stories) Daze in the Park
Acum 3 luni
Am citit mai peste tot ca mierea este un pun pansament gastric. Doar ca eu, fiind mai mereu exceptia care intareste regula, am si de data asta o problema. Am sesizat ca mierea imi provoaca aciditate.
RăspundețiȘtergereDoar ca in vara asta, mergand in pelerinaj pe la manastirile din nordul Moldovei, am gasit la Manastirea Neamtului miere de rapita. Am cumparat un borcan pentru ca imi place sa mananc miere, chiar si cu riscul de a lua dicarbocalm dupa :)) Si am avut o surpriza: pentru prima oara nu am avut probleme.
Uite, e a treia oara cand incerc sa postez acest raspuns...ca de 2 ori am pierdut ce am scris.
RăspundețiȘtergereAnyway...ziceam ca ai dreptate ca mierea face aciditate la stomac, si eu fac parte din acea categorie, si intradevar nu toate sortimentele de miere au aceeasi aciditate. Mierea de salcam si cea de rapita sunt ambele tipuri de miere recoltate cam in aceeasi perioada, adica primavara devreme, si tocmai de aceea au o aciditate mai scazuta. In general, mierea de salcam este cea recomandata in alimentatia copiilor si a persoanelor convalescente.
Chiar si asa, eu una, fiindca ma stiu cu probleme gastrice evit sa consum miere pe stomacul gol.
Valoarea pH-ului la mierea de salcam si cea de rapita este relativ ridicata si aciditatea destul de slaba (pH 4).
RăspundețiȘtergereContinutul in apa al mierii de rapita este destul de ridicat si anume in jur de 18%. Aceasta datorita faptului ca este miere de primavara care se recolteaza repede pentru a nu cristaliza in faguri; in aceste conditii, exista tendinta de a se recolta mierea inainte de maturare completa.