duminică, 14 februarie 2010

Miere de tei pentru raceala


Fiindca tot suntem in anotimpul rece si gripa (si cea noua si cea veche) isi face simtita prezenta in aproape toate familiile, copii fiind cei mai predispusi la raceli, eu va recomand ca remediu: MIEREA DE TEI - un sortiment de miere cu o puternica actiune anti-bacteriala la nivelul cailor respiratorii.
Mierea de tei este recomandata pentru calmarea tusei, tratarea bronsitei, si in combinatie cu lactatele se recomanda chiar si pentru pacientii de TBC.
Pentru tuse eu va recomand o reteta proprie de sirop pentru tuse 100% natural - miere de tei cu suc de ridiche neagra-
Se cumpara ridiche neagra (in sezonul acesta gasiti in piata sau in magazine de legume-fructe), se scobeste cu un cutit interiorul, unde se va pune o lingurita de miere. Se lasa la macerat aprox. 24h, dupa care se va lua cate o lingurita din acel sirop de 5-6 ori pe zi. Veti avea sirop timp de 3-4 zile, deoarece ridichea se va deshidrada si toata zeama ei va fi colectata in acea scobitura. Eu am folosit si partea din ridiche pe care am scobit-o: am dat-o pe razatoare si am adaugat-o pe rand in scobitura, impreuna cu mierea pentru ca m-am gandit sa nu pierd vitaminele continute de ridiche. Oricum, eu nu as putea sa consum sub nici o alta forma ridiche neagra pentru ca este foarte grea la stomac. Eu de fapt imi prepar aceasta reteta mai mult ca si vitaminizant pe timp de iarna, fiindca de racit nu prea racesc ;), dar cu asa ceva ne trata bunica tusea cand eram mici.
Mierea de tei se recomanda si in combaterea insomniei, avand un efect calmant la fel ca si ceaiul din flori de tei. Puteti bea o cana de lapte / ceai indulcit cu miere de tei inainte de culcare.

13 comentarii:

  1. Ador mierea de tei..este preferata mea! :) Ce reteta interesanta. Sunt foarte curioasa ce gust are.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer, eu nu ma dau in vant dupa gustul mierii de tei, pentru ca prefer mierea de salcam, dar fiindca stiu ca are calitati deosebite o folosesc mereu in ceai, si in unele retete cum e cea de mai sus. Gustul la siropul de ridiche neagra cu miere se aseamana mult cu cel al unui sirop de tuse: dulce, dar si cu iz ciudat. Nu l-as folosi sa insiropez tortul, dar sigur nu m-as stramba ca dupa un medicament rau. Interesant e felul cum mierea macereaza si aduna tot sucul de la ridiche. Atentie nu umpleti scobitura cu miere, pentru ca va da afara siropul.

    RăspundețiȘtergere
  3. E siropul meu preferat atuci cand tusesc!
    Are gust foarte bun!

    RăspundețiȘtergere
  4. e buna si pentru copii mici aceasta reteta ?1,4 ani?

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, este in regula la copii de peste 1 an.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am fost racita in septembrie si am avut o tuse ca niciodata,terminasem 3 feluri de sirop si trecuse o luna pana cand din intamplare am dat de acest articol si...m-am facut bine.Nu am avut miere de tei,dar pe viitor o sa stiu reteta si e f simplu.Nu am scris atunci sa-ti multumesc,din lipsa de timp,dar acum o fac de doua ori si pt raspunsul dat mai sus,pt ca e buna si copiilor.Nu am avut probleme cu fetita,dar cand va merge la camin,din cate am inteles,nu scapa nici unul.Un an nou fericit!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Maria,
    Zilele trecuta un unchi de-al meu a tinut sa-mi spuna ce efect bun a avut pentru el propolisul: ca avea tot timpul un fel de tuse care nu se mai termina si a luat dimineata cate 5 picaturi de tinctura de propolis si in 3 zile nu a mai avut nimic.
    Ma bucur enorm ca multa lume incepe sa redescopere calitatile si proprietatile produselor apicole: sunt sanatate curata si trebuie sa ne obisnuim copii sa le foloseasca.

    RăspundețiȘtergere
  8. LA MULTI ANI CU SANATATE!!!!!!!!!!!!De craciun sotul s-a racit rau de tot,a tusit dar nu a vrut sa-i fac ridiche cu miere si a inghitit vreo 3 feluri de medicamente..Pana am trimis pe cineva la piata sa-mi aduca ridichi au mai trecut cateva zile in care raceala a pus stapanire pe mine.Dar cum mi-am preparat ridichea cum nu am mai tusit,doar ca de data aceasta ti-am urmat instructiunile mai bine,am lasat la macerat 24 ore pt ca data trecuta cred ca m-am grabit ca nu mi s-a adunat atata sirop ca si acum,ori ridichile or fi fost de asta data mai bune.Parca ma simt cu mai multa energie ca de vreo 5-6 zile beau acel sirop(mi- am pus deja a doua ridiche).Multumesc!!!Astept sa pot comanda miere de mana de padure de la BioBunatati ca sa-mi intaresc sistemul imunitar,am inteles din cele citite ca-i f buna.
    Un an cu multa miere sa aveti!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. BUna Maria,
    La multi ani si tie!!!
    Abia acum am inteles ce reteta ai testat pentru tuse...si culmea este ca de ieri si sotul meu a inceput cu tusea....si uitasem complet de propria mea reteta ;)) Batranetea, ce sa-i faci....
    Azi ii prepar si eu ridichea cu miere si o las pana maine la macerat.
    Deja de azi dimineata am inceput sa-i dau si cateva picaturi de propolis pe paine pentru imunitate, ca se pare ca am prins o viroza "minunata".

    RăspundețiȘtergere
  10. N-am mai intrat de ceva vreme pe aici si am tot vrut sa te intreb ca de unde sa-mi procur propolis de calitate.Fetitei mele ii cresc caninii,inca nu se vad si e tare nervoasa.Am cumparat miere de tei de la plafar si ii pun seara in lapte ca am citit aici ca e buna combinatia,dar fata mea dupa ce bea laptele e plina de energie ca abia o culc.Ii dau ceva vitamine pt pofta de mancare dar parca mananca tot mai rau.N-ar fi bun propolis pt ea?,ca nu mai stiu ce sa-i dau,are un an si 11 luni.I-a trecut sotului raceala?Sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ca sa poti sa-i dai la un copil asa de mic propolis ar trebui sa nu fie tinctura cu alcool. Teoretic exista si extract moale de propolis (fara alcool) dar nu stiu daca se comercializeaza in Romania asa ceva. Propolisul brut e tare si se poate mesteca cu greu si de un adult...deci nu cred ca e o idee buna.
    Nu cred ca mierea o agita pe fetita ta, probabil e ea mai energica de felul ei...si eu am fost un copil care i-am chinuit enorm de tare pe ai mei parinti ca nu prea dormeam noaptea. Mierea de tei e calmanta pentru sistemul nervos, deci sigur nu asta e problema, mai ales ca-mi imaginez ca nu-i pui cat ai pune in ceaiul unui adult.
    Da, am depasit raceala, acum ne luptam cu niste simptome de gastrita. Sanatate si tie si familiei tale!

    RăspundețiȘtergere
  12. buna fetelor! ce ziceti de o ridiche stoarsa prin storcator? este oare la fel?

    RăspundețiȘtergere
  13. Mi se pareze o idee foarte buna (banuiesc ca la blender te refereai), mai ales daca pastrezi si sucul. Amesteci ce obtii cu miere si lasi la macerat 24h. sucul obtinut e perfect pentru a scapa de tuse, iar ridichea e buna pentru aportul de vitamine, cu conditia sa ai un stomac bun.

    RăspundețiȘtergere