miercuri, 2 iunie 2010

Mierea - un produs cautat la export

Zilele trecute cei de la Stirile Protv ne-au contactat in vederea realizarii unui scurt reportaj pe tema exportului de miere.
Tema ceruta de cei de la Bucuresti era "produse romanesti la export". Cei de la Protv Alba s-au bucurat ca si judetul Alba are cu ce mandri la export, noi ne-am bucurat ca avem ocazia sa ne facem publicitate.

Zis si facut: au venit, au filmat in fabrica, le-am aratat produsele inclusiv produse etichetate pentru un client din Singapore cu care lucram de vre-o 3 ani, si la care tocmai ii livrasem cu 1 saptamana inainte. Ne-au intrebat despre preturi si cum au evoluat anul acesta fata de anul trecut. Noi am explicat ca pretul la miere la export depinde de sortiment, daca este miere ambalata sau miere vrac, si ca anul acesta datorita faptului ca vremea nu a fost prielnica productia de miere de salcam a fost compromisa in proportie de 80% si asta probabil va duce la o cresterii a pretului la mierea de salcam.

Am punctat faptul ca exportul de miere vrac nu este intotdeauna mai rentabil decat vanzarea de miere ambalata la intern, ci asta depinde de la an la an, in functie de cererea din afara. Cert este ca in ultimii anii pretul la miere a tot crescut datorita cresterii pretului pe piata internationala, mierea fiind un produs natural, si cu un trend ascendent in consumul la nivel global.

Colajul celor de la Bucuresti a fost pe masura "asteptarilor", adica scurt, cu franturi de informatii desprinse din context, si cu o simulare de convorbire telefonica in limba engleza cu un asa zis "client". Tot ceea ce a fost informatie reala, clara si corecta a fost lasat la o parte, ca doar nu asta e scopul sa prezinte informatii corecte, ci sa execute anumite teme "dictate" de sus.

Si uite asa a iesit un material de toata frumusetea cum ca economia romaneasca se revigoreaza datorita exporturilor, care au depasit punctul critic al crizei financiare....si ca mierea se exporta cu 4 Eur/ kg . Bine ar fi sa fie asa, dar era vorba ca este posibil ca la mierea de salcam pretul sa cresca anul acesta pana la 4 Eur/kg datorita cererii mari in raport cu productia mica. Vezi aici materialul de la Stirile Protv intitulat "Exporturile dau semne de revenire"

Mda....asa o fi, numai ca in acel reportaj au uitat sa mentioneze cat la % din PIB sunt exporturile, si mai ales cat anume sunt exporturile de produse alimentare.... Va spun eu....abia daca poti calcula procentul de cate zerouri trebuie sa pui inainte si dupa virgula.

Motivul pentru care Romania nu are ce produse alimentare sa exporte e unul simplu: agricultura nu a fost o prioritate de sprijin financiar ani de zile, iar abia de vre-o 3-4 ani a inceput Guvernul sa ofere ceva subventii si fonduri, pe care acum in 2010 le-au si taiat, ca acum nu mai dicteaza ei, ci Europa, in care ne-am dorit atat de mult sa intram.
Nu e rau deloc ca am intrat in Europa, sa nu ma intelegeti gresit, din contra s-au deschis foarte mult usi pentru comert, insa usile s-au deschis si in sens invers, iar Romania e o piata buna de desfacere pentru foarte multe produse din import.

Dar, revenind la discutia initiala, cu exportul de miere, concluzia nu e deloc cea prezentata la Stirile Protv, tinand cont si putinele exporturi care le face Romania reprezinta materii prime, nu produse finite, si cu siguranta nu exporturile de alimente vor relansa economia romaneasca, mai ales ca nu am auzit sa se discute despre aplicarea unei cote de TVA diferentiat la produsele obtinute din agricultura, asa cum se face de exemplu in alte tari, si nici alte masuri care sa ajute agricultura in mod consecvent nu preocupa acum Guvernul.

10 comentarii:

  1. vai, ce chestie!
    au ajuns sa ne minta , dar ce ma mai mir ca de 2 zile ne tot mint ministrii!
    fara cuvinte... cand s-a difuzat?
    ajunsaram din nou pe vremea dinainte de 89!

    m-as fi bucurat ca RO, sa despaseasca criza cu ajutorul mierii la export! sa dea Domnul!

    RăspundețiȘtergere
  2. N-as spune ca ne-au mintit...ci ca au denaturat putin informatia, exagerand spre latura care o vroiau ei...asa cum exagereaza uneori si cu efectele crizei. Nu sunt "echidistanti" (daca asta e cuvantul corect), cum ar trebui sa fie. Eu cred ca unele articole sunt cerute (poate chiar si contra-cost) de reprezentatii media ai celor de la Guvernare, tocmai pentru a contrabalansa toate articolele negative legate de criza si modul in care ei o gestioneaza. Repet: e doar o parere personala....si nici nu ma consider conectata la zi cu problemele politice, dar de cele financiare ne lovim cu totii in viata de zi cu zi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna! Super blog...il am in favorite!
    As vrea sa-ti pun o intrebare(pe langa subiect)
    Anul trecut prin septembrie am cumparat de la un prieten, (apicultor de vreo 5 ani) miere de salcam. Am luat 6 borcane de 400g. Cand am cumparat-o era galbui pal si transparenta. Am depozitat-o in beci, unde e rece si un pic cam umed, cu gandul s-o mancam peste iarna(ceea ce am si facut) dar s-a zaharisit dupa vreo luna.
    Intrebarea este.....era miere 100% de salcam si naturala sau avea ceva adaugat?? Am citit ca mierea de salcam nu se zahariseste. Oare din cauza locului de depozitare?
    Domnul de la care am luat ne-a asigurat ca e naturala. Acum am dubii pt. ca as vrea sa cumpar si anul asta.
    Cam atat..multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua,

    o intrebare: ce fel de ceara se poate folosi la prepararea cosmeticelor acasa? unt mai multe feluri? Adica rafinata/nerafinata? Cu miros/ffara?

    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Brishtara,
    Intrebarea ta pica intr-un moment foarte bun pentru ca si doresc sa incerc cateva retete cu miere, ceara si propolis.
    Eu o sa folosesc ceara de la apicultori, pentru ca aceeasi ceara o vindem si o firma ce produce cosmetice. Nu te sfatuiesc sa folosesti ceara ambalata din comert, ci sa cumperi ceara topita de la apicultori. Costa cam 30 Ron / kg. Tot ceara asta se foloseste si la preparea cerii pentru epilat, si o prietena cosmeticeana imi spunea ca e mai buna ceara mai neagra.
    Nu stiu care anume e rafinata sau nerafinata ?! Si de mirosit, toata ceara miroase, chiar si cea artificiala, inca nefolosita la stupi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Ileana,
    Dupa cum am mai spus nu inseamna ca daca a zaharisit o miere de salcam inseamna ca nu e naturala, ci este foarte posibil sa fie amestecata cu rapita. Rapita infloreste inaintea salcamului si daca apicultorul nu a extras acea miere, si a lasat-o in stup si pe perioada de inflorire la salcam, in momentul in care va extrage va fi o miere amestecata: provenita din flori de salcam si rapita. Mierea de rapita este cea care cristalizeaza foarte repede, mierea cristalizata avand o culoare aproape alba. In general asta se intampla la apicultorii care au stupii stationari, si nu-i deplaseaza sa extraga anume diferite tipuri de miere, in functie de perioada de inflorire. Concluzia mea este: daca mierea a zaharisit- ea este naturala, dar nu este miere pura de salcam. Nu este mai putin calitativa, doar ca mierea de salcam se vinde mai scump si atunci e normal ca toti sa pretinda ca vand miere de salcam, ca sa poata tine la pret.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu vreau sa cumpar ceara de albine, insa in Bucuresti este destul de dificil sa gasesti produse direct de la sursa. Poate doar la targuri, dar din pacate eu cam aflu de ele dupa ce se termina.

    Ai putea sa imi spui daca pot comanda de undeva ceara naturala?

    Un raspuns m-ar ajuta foarte mult.

    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna Katrina,
    Nu-mi dau seama ce cantitate vrei sa cumperi ? Daca nu e mult, ti-o pot trimite eu prin curier, insa daca e cantitate mai mare de 10kg nu prea merita prin curier. Scrie-mi pe email alina.mates@apidava.ro si te ajut daca pot cu placere.
    Despre targuri, eu stiu de ca Targul Apicol din Bucuresti, din curtea Instit. Apicol, se va desfasura in perioada 3-5 Sept. 2010.
    Deci, acum stii din timp ;)
    Acolo vei gasi cele mai multe produse apicole, fiindca sunt prezenti peste 50 de expozanti din toata tara.

    RăspundețiȘtergere
  9. dk exportu da 4 euro cum se face ca sunt asa de multi achizitori si procesatori care exporta iar pretu pt noi este de 8/poli si 12 /salcam faceti calcule domnilor pentru ca afara se vinde miere vrac cu 14-16 euroi.
    profit 32lei/kg.Asa ca albinutza cea incoronata mai bine sa taca si sa inchida blogu
    La magazinele PENNY au miere de salcam, poliflora si tei . am luat 1 borcan, nu are nici 40% tei nici miros de tei ori gust da cica e tei vino nene la buftea la mine acas sa iti arat miere de 3 ani care nu s-ia pierdut mirosul sau aroma de tei.
    Firma distribuitoare la magazinele Penny? Apidava srl. Cinste voua si multora ca voi din tara asta plina de baieti buni ......

    RăspundețiȘtergere
  10. Poate dl. "Anonim" credea ca ne speriem de critici si ca nu-i voi publica parerile avizate. Din pacate, dupa cum spuneam si in postarea de mai sus, mierea nu se vinde nici macar cu 4Eur/kg, dar e posibil ca pretul sa ajunga acolo anul acesta pentru mierea de salcam.
    Daca dl. are ocazia sa-si vanda mierea la export cu 14-16 Eur, Bravo lui, noi nu am gasit astfel de clienti!!! nu-l opreste nimeni sa o vanda cat poate el mai scump. Dar daca la dansul la poarta in Buftea nu vine nici un importator sa ii faca vre-o oferta, va trebui sa sa multumeasca cu pretul de achizitie de la noi sau altii, sau si mai bine pentru el, sa si-o vanda el singur in piata, mai ales daca are asa o miere buna, o poate vinde cat de scump vrea dansul.
    Cat despre calculele asupra profitului, ele includ ceva mai multe cheltuieli decat mierea, insa probabil dansul nu plateste nici salarii, nici taxe, nici impozite, nici nu a investit bani in dotarea unei unitati autorizate, astfel incat fiecare "masoara" cu "masura" proprie profitul altora ;)
    Banuiesc ca pentru mierea de tei din Penny, aprecierea facuta de dansul nu are la baza nici un buletin de analiza care sa ateste ca nu ar fi vorba de miere de tei, fiindca daca ar avea, acel buletin i-ar confirma ca are peste 30% continut polen de tei, media in general fiind de 40%.
    Insa, eu nu-l contrazic asupra calitatii mierii sale de tei, care este posibil sa aiba o concentratie mai mare de polen de tei, care in Romania poate sa ajunga si pana la 60-70% continut polen in anii cu o productie buna la tei.
    Nu pot decat sa-i intorc si eu dl. Anonim urarea "Cinste voua si multora ca voi din tara asta plina de baieti buni...", mai ales celor pe care ii macina castigul altora, in loc sa si-l creasca pe al lor.

    RăspundețiȘtergere