
BioFach este cel mai mare targ international de produse bio din lume, iar ceea ce vreau eu sa punctez aici este ca unul din produsele bio cu care Romania s-a facut remarcata in fiecare an la acest targ este mierea ecologica. Dintre firmele romanesti cu produse ecologice prezente in standul Romaniei, producatorii de miere au reprezentat cam 40% din total firme expozante. Si ceea ce e la fel de notabil este faptul ca toate tarile expozante promovau mierea ca si produs bio de baza.
Italienii isi promovau mierea si restul produselor traditionale, in functie de zona Italiei din care proveneau, dar erau prezente si marci importante ca "Melizia" cu o gama larga de produse cu miere: batoane de cereale cu miere, bomboane cu miere si altele, toate produse Bio.
Grecia era reprezentata de una dintre cele mai cunoscute marci de miere din Cipru: "Mellona", exclusiv cu sortimente de miere crema: niste retete inedite de miere cristalizata-crema in combinatie cu crema de alune, de struguri si altele.
Germania era reprezentata de unul dintre cei mai mare importatori si distribuitori de miere vrac din Europa, dar si de marca "Breitsamer Honig" cu produse recunoscute in intreaga Europa.
Francezii au fost reprezentati de una dintre cele mai importante firme de cosmetice cu produse BIO pe baza de produse ale stupului: "Melvita", companie infiintata de un bilog-apicultor in 1983. Si cum Franta e tara parfumurilor si a cosmeticelor, nu ma mira ca cele mai apreciate produse cosmetice "apicole" provin de la ei.
Chiar si faimoasa miere de Manuka era prezentata la acest targ de o firma din Anglia care importa mierea din Australia, precum si multe alte sortimente deosebite din toata lumea, fiecare dintre aceste sortimente avand recomandari curative speciale.
Pentru cei care se gandesc sa inceapa un business cu produse bio in Romania, BioFach e locul de unde trebuie sa inceapa: acolo vor gasi de la alimente de baza BIO,lactate, mezeluri, pana la semipreparate, cafea, ceaiuri, bauturi alcoolice (un salon intreg destinat doar vinurilor din culturi ecologice), dar si cosmetice si textile BIO.
50% dintre expozanti sunt furnizori de materii prime BIO, iar restul de 50% sunt produse obtinute exclusiv din ingrediente BIO. Binenteles ca multe dintre aceste produse pot parea un lux pentru piata romaneasca, dar unele sunt cautate si cerute mai ales de clientii "instariti" care au testat aceste produse in afara si le-ar folosi si acasa, in Romania.