marți, 23 februarie 2010

Produse bio cu miere la BioFach 2010


BioFach este cel mai mare targ international de produse bio din lume, iar ceea ce vreau eu sa punctez aici este ca unul din produsele bio cu care Romania s-a facut remarcata in fiecare an la acest targ este mierea ecologica. Dintre firmele romanesti cu produse ecologice prezente in standul Romaniei, producatorii de miere au reprezentat cam 40% din total firme expozante. Si ceea ce e la fel de notabil este faptul ca toate tarile expozante promovau mierea ca si produs bio de baza.
Italienii isi promovau mierea si restul produselor traditionale, in functie de zona Italiei din care proveneau, dar erau prezente si marci importante ca "Melizia" cu o gama larga de produse cu miere: batoane de cereale cu miere, bomboane cu miere si altele, toate produse Bio.
Grecia era reprezentata de una dintre cele mai cunoscute marci de miere din Cipru: "Mellona", exclusiv cu sortimente de miere crema: niste retete inedite de miere cristalizata-crema in combinatie cu crema de alune, de struguri si altele.
Germania era reprezentata de unul dintre cei mai mare importatori si distribuitori de miere vrac din Europa, dar si de marca "Breitsamer Honig" cu produse recunoscute in intreaga Europa.
Francezii au fost reprezentati de una dintre cele mai importante firme de cosmetice cu produse BIO pe baza de produse ale stupului: "Melvita", companie infiintata de un bilog-apicultor in 1983. Si cum Franta e tara parfumurilor si a cosmeticelor, nu ma mira ca cele mai apreciate produse cosmetice "apicole" provin de la ei.
Chiar si faimoasa miere de Manuka era prezentata la acest targ de o firma din Anglia care importa mierea din Australia, precum si multe alte sortimente deosebite din toata lumea, fiecare dintre aceste sortimente avand recomandari curative speciale.
Pentru cei care se gandesc sa inceapa un business cu produse bio in Romania, BioFach e locul de unde trebuie sa inceapa: acolo vor gasi de la alimente de baza BIO,lactate, mezeluri, pana la semipreparate, cafea, ceaiuri, bauturi alcoolice (un salon intreg destinat doar vinurilor din culturi ecologice), dar si cosmetice si textile BIO.
50% dintre expozanti sunt furnizori de materii prime BIO, iar restul de 50% sunt produse obtinute exclusiv din ingrediente BIO. Binenteles ca multe dintre aceste produse pot parea un lux pentru piata romaneasca, dar unele sunt cautate si cerute mai ales de clientii "instariti" care au testat aceste produse in afara si le-ar folosi si acasa, in Romania.

7 comentarii:

  1. ce este in pooza linga fagure?
    sapun?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, un sapun cu fagure in interior. Este o poza care pe mine ma inspira. Nu am gasit acest produs in Romania, insa exista multe sapunuri manufacturate manual cu miere. Insa dintre toate sapunurile prezentate pe net pe diferite site-uri/blog-uri, mie cele mai deosebite mi se par sapunurile facute de Adela, pe blogul http://alinadel.blogspot.com , la sectiunea Sapunuri Naturale. Sunt deosebite, si poate Adela va incerca sa faca si reteta din poza ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. da le am vazut, asa este sunt frumoase si arata bine, bine,
    dar cu grasimea de strut ... parca nu-mi suna bine sau poate nu stiu eu prea multe de ea.
    cert este ca am citit ca astupa porii!
    m am gandit eu ca trebuie sa fie sapun...
    este cu glicerina, se face cam greu dar merita efortul, arata super si cu mierea din el, ehe ce sapun este!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost la biofach:

    Despre romani...
    ne promovam mierea in Europa, dar cand noi, distribuitori romani le-am cerut o oferta ne-au dat cu reject.. ca cica "noi vindem doar in euro si exportam...n-aveti voi bani pentru mierea noastra".

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua Claudiu,
    Dupa cum spui tu se vede ca romanii nu prea stiu sa faca comert. Dar unii sunt dispusi sa invete, altii nu. Tatal meu m-a invatat sa fac parte din prima categorie, si sa nu spun niciodata "nu se poate". Orice se poate, si uneori e bine sa faci si un business fara profit, decat sa nu faci deloc. Asa ca daca sunteti interesati de o colaborare deschisa, noi cei de la Apidava va asteptam, chiar daca nu ne-am intalnit la Biofach.
    Si eu observ uneori ca multi romani nu stiu sa fie deschisi si e pacat. Prin asta pierdem foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ceva totusi nu este in regula. De obicei cei ce exporta miere ecologica nu ofera pretul corect pentru producatori. Astfel majoritatea profitului ajunge in buzunarul exportatorului, iar producatorul roman nu se poate dezvolta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Indiferent ca se exporta miere ecologica sau conventionala, fiecare dintre cei implicati in lantul de productie-vanzare are cota lui de profit, ca nu lucreaza nimeni de dragul celuilalt, si de obicei exportatorii ofera preturi de achizitie in functie de de cererea de la export, iar mierea noastra iesita din tara cu un pret de 3Eur, se va vinde cu min. 5 Eur, fiindca si acolo mai sunt 2-3 firme in lant pana la faza finala de vanzare.
    Eu nu prea vad cum ar putea producatorul roman sa vanda el direct la consumatorul final din Germania astfel incat tot castigul sa ajunga in buzunarul lui. Dar daca d-voastra stiti sa faceti asta, nu va obliga nimeni sa vindeti mierea unui exportator.
    Si poate ca nu e nevoie sa o exportati, poate gasiti clienti in Romania, de ce mereu cautam asa departe solutii la problemele noastre ?!

    Poate daca i-am educa mai bine pe conationalii nostrii in legatura cu beneficiile consumului de miere bio, ar fi dispusi sa plateasca un pret mai mare, si deci sa incurajeze producatorul roman asa cum va doriti.

    RăspundețiȘtergere