marți, 12 aprilie 2011

Mierea falsificata - stire in prime time la PRO Tv

Ieri in prime time la stirile de la ora 19.00 de la PROTv s-a incercat sa se traga un semnal de alarma asupra mierii falsificata care se vinde in unele retele de supermarketuri din tara....si pe care unele asociatii apicole, unii apicultori, unii procesatori, unii...printre care si eu, am incercat de vre-o 4 luni sa tot tragem semnale de alarma si tot degeaba....

Pentru cei care nu stiu inca despre ce e vorba pot viziona mai jos link-ul catre stire, precum si link-ul catre postarile mele anterioare cu privire la aceasta problema si unele analize pe baza carora s-au facut aceste afirmatii:

http://stirileprotv.ro/stiri/social/mierea-falsa-din-magazine-amestec-de-glucoza-zahar-si-tocatura-de-scaieti.html


http://despremiere.blogspot.com/2010/11/despre-calitatea-mierii-de-pe-rafturile.html


http://despremiere.blogspot.com/2010/11/despre-mierea-falsificata.html

Dupa cum reiese din stirea de la Protv s-au analizat mostre de miere de la 6 producatori, dar luati la "intrebari" (ca nu pot numi interviu o interventie de 5 secunde trunchiata) au fost doar 3 producatori.

UNDE SUNT CEILALTI 3 PRODUCATORI ANALIZATI ??? SI CARE SUNT EI ???

CARE ESTE MIEREA FALSIFICATA CARE A IESIT CU ADAOSURI DE GLUCOZA ??


VA pot spun sigur CARE MIERE NU a iesit cu sirop de glucoza, pentru ca cei de la APidava au fost inspirati sa ceara celor de la Protv sa le puna la dispozitie Buletinul de Analiza in cauza.

Fiindca tot mi-au facut observatie unii cum ca am postat doar pagina 2 din BA, si ca nu e veridic, m-am conformat si am scanat ambele pagini, ca sa se vada Buletinul este cel trimis de cei de la Protv la analize, si nu altul







Insa, revenind la stirea in sine, nu mai sunt sigura daca s-a dorit a fi:
1) - un semnal de alarma mai ales cu privire la unele supermarketuri care din dorinta de a vinde produse cat mai ieftine, au acceptat la raft orice fel de produse ???

2) - sau daca stirea e menita sa arunce cu noroi in toate firmele din domeniul apicol, tocmai pentru a se pierde urma celor cu adevarat vinovati ???...pentru ca mi se pare ciudat ca cei de la Protv au considerat o abatere la fel de grava falsificarea mierii cu sirop de glucoza, cu faptul ca unele mostre de miere analizate nu au indeplinit criteriul pentru miere de salcam de calitate superioara de min. 30%, criteriu care se refera la "calitate superioara", dar nu inseamna ca cea cu 20% conc. de polen de salcam nu e o miere 100% naturala.

FOARTE, FOARTE IMPORTANT:
- analiza polenica nu e singurul criteriu dupa care se stabileste ca o miere este "de salcam", ci sunt si alti parametrii calitativi care o diferentiaza net fata de celelalte sortimente: analiza organo-leptica (culoare, gust, miros), raportul fructoza/glucoza, indicele diastazic, precum si altele.
- doar mierea de salcam se clasifica in "Calitate superioara", "Calitate I" si se subintelege ca exista si o "Calitate II". CANADA are DOAR pentru mierea de salcam oglivativitatea de a se trece pe eticheta ce tip de Calitate are miere de salcam, si mai mult exista si o clasificare dupa culoare la salcam: "WHITE" si "EXTRA WHITE"
- Mierea de salcam in general este o miere aparte, in care concentratia predominanta de polen este mai mica ca la alte sortimente, deoarece floarea de salcam secreta mai mult nectar, dar are mai putin polen in comparatie de ex. cu teiul (mierea de tei avand intre 40-70% concentratie polenica de tei).

3) Sau poate este posibil ca cineva sa doreasca intentionat sa denigreze mierea romaneasca, tocmai acum cand este atat de cautata la export?! De ce ar face asta ?! Poate o mare firma internationala doreste sa intre pe piata romaneasca cu o noua marca de miere si isi pregateste terenul, pe principiul "Divide et impera" ???
Daca o firma si-ar permite acum o campanie intensa de promovare a unei marci de miere 100% naturala, si ar investi multi bani in publicitate, nu-i asa ca ar reusi sa castige toata increderea clientilor debusolati ??

Atentie mare: repet ceea ce am spus intr-o postare anterioara "miere de calitate = un brand cu reputatie". O reputatie cladita in 20 de ani valoreaza foarte mult, dar cu "arma si munitia" potrivita, nimic nu ramane neclintit, si cu parere de rau observ ca noi romanii in loc sa respectam reputatia, ne straduim din rasputeri daca nu o putem egala, sa o improscam cu cat mai mult noroi.

CLIENTII SUNT DEBUSOLATI!!! Este si normal dupa asa informatii,cum ca in loc de miere le dau copiilor sirop de glucoza, amidon, si altele, tocmai cand ei incearca sa-ii hraneasca corect.....INSA MAI ESTE UN ASPECT FFFF IMPORTANT:
- firmele care au falsificat mierea au intrat pe piata cu preturi mult mai mici fata de mierea de calitate....iar clientii au ales de pe raft produsele cu preturi mai mici in detrimentul calitatii...

Stiu ca e dureros sa recunosti ca de fapt ai ales de pe raft cel mai ieftin produs...."ca doar tot miere e"...si ca in general incercam sa ne facem cumparaturile in magazinele care practica promotii cat mai agresive....DAR ATENTIE, NOI CLIENTII DICTAM CE SE VINDE LA RAFT IN MAGAZINE.

16 comentarii:

  1. Foarte buna mierea de la voi,mai ales cea cu laptisor de matca si miere de mana sunt extraordinare.Chiar daca au fost in perioada aceasta multi virusi in jur nu am luat nici unul,pt ca eu cred ca mi-au intarit sistemul imunitar.Multumesc ca existati!

    RăspundețiȘtergere
  2. Referitor la concentratia de polen din mierea de salcam.
    Procentul granulelor de polen majoritar al diverselor sortimente de miere diferă în funcţie de specie. Astfel, mierea monoflorală de salcâm trebuie să aibă un conţinut de polen specific de minimum 30%, mierea de castan trebuie să conţină până la 90%, iar la mierea de portocal şi lămâi este suficient un procent de 10%.

    Modul de lucru, in depistarea falsurilor, este următorul:
    10 g miere de albine se dizolvă în 20 mL soluţie 50% acid sulfuric şi se centrifughează la 3000 rot/min. După îndepărtarea supernatantului se iau 2 picături care se depun pe o lamă din sticlă, iar după uscare (la o temperatură de 45°C) şi acoperire cu un amestec gelatină-glicerină (1:7) se studiază la microscop (putere de mărire 400) numărul granulelor de polen din specia dominantă şi separat cele ale celorlalte specii.

    Daca gasesc prin documente, va trimit si formula de calcul :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta pentru cei care au asa ceva, laboratoare , noi suntem doar consumatori.

      Ștergere
  3. Daca ne luam dupa Standardul romanesc in vigoare Miere de salcam se clasifica in categorii: cea de calitate Superioara cu min. 30% polen de salcam, si "Miere de Calitate 1" cu min. 25% conc. de salcam, fara a se specifica si o clasificare sub Calitatea 1, insa dupa cum spuneam alte state din lume au aceasta clasificare mai bine pusa la punct, probabil tocmai fiindca s-au lovit de situatii cu ani de productie mai slabi.
    Si dl de la "Miere Naturala", vad ca doreste sa bage lumea si mai tare in ceata, fiindca vorbeste de o metoda de stabilire a sortimentului de miere in functie de analiza polenica (dupa cum inteleg), dar o numeste "mod de lucru in depistarea falsurilor".
    Va rog din suflet, nu mai zapaciti oamenii: falsul la miere = o miere cu adaos de alte substante in miere.
    Faptul ca se incadreaza sau nu,intr-un anumit sortiment in functie de concentratie de polen, nu o face o miere mai putin naturala, si asa cum spuneam mai sus sortimentul de miere si calitatea se stabilesc prin mai multi parametrii, nu doar prin analiza polenica, fiindca de foarte multe ori forma polenului la microscop poate fi foarte asemanator mai ales la speciile de plante din aceeasi clasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru cei interesati, pot sa le spun ca mierea de la 3 firme: Apidava, Apicola Georgescu si Apisalecom de la Bacau NU au iesit cu nici un fel de falsificari la analizele facute de cei de la Protv. Care sunt celelalte 3 firme, si la care dintre ei le-au iesit la analize miere falsificata???...doar cei de la Protv stiu...dar se pare ca nu au dorit ca lumea sa fie corect informata, ci mai mult sa denigreze produsul si producatorii in masa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stimata doamna.
    Este doar una dintre metodele care au fost folosite si atunci cand a fost emis buletinul prezentat de dvs mai sus
    ( dealtfel un buletin care putea fi emis si la unul din loturile trimise de dvs la analize, nimic nu ne demonstreaza ca a fost cel care a stat si in redactia de stiri a ProTv -dar asta-i alta discutie )

    Clasificarile categoriilor de miere nu se fac in urma analizelor de polen.
    Clasificarile de categorii se fac in urma provenientei lotului de miere.

    Asa cum bine se stie ( de catre cei care lucreaza in domeniu ) mierea provine si din faguri curati, fara puiet sau levuri, din faguri artificiali, din faguri care contineau pastura, din fagurii scursi fara puiet, din presarea fagurilor cu sau fara incalzire.

    Astea sunt criteriile stimata doamna, polenul urmand sa fie doar “amprenta” care ajuta la determinarea adaosurilor care le pune procesatorul la imbuteliere .

    Procentul de granule de polen din specia dominantă se calculează cu relaţia:

    în care:
    N – numărul de granule de polen din specia dominantă;
    Nt – numărul total de granule de polen.

    Asta era forumula promisa in postarea de mai devreme ( v-am si spus , daca vorbim DESPREMIERE, sa vorbim in termeni apicoli, nu de marketing / comunicare )

    Adevarat, nu stiu daca blogul dvs este urmarit de mai multa lume decat ar urmari-o pe Esca, dar in urma anchetei facute de cei de la Protv veti avea mult de furca pe parte de comunicare.

    O sa inchei cu o intrebare stimata doamna, evident daca aveti amabilitatea sa ne raspundeti.
    Mierea care pleaca pe liniile de export, are un buletin de analiza facut in Romania sau trece si prin “furcile caudine” ale tarii de destinatie ? Multumesc mult pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  6. eu nu pot sa tin minte toti producatorii care sunt ok - asa ca am un criteriu simplu de selectie - scrie apidava pe borcan? o cumpar! nu scrie? nu o iau desi s-ar putea sa fie ok dar nu am de unde stii...
    pana una, alta functioneaza ca metoda de a cumpara o miere nefalsificata si am transmis si familiei, prietenilor acelasi criteriu:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ca sa nu-l contrazic prea tare pe dl de la Miere Naturala, o sa concluzionez doar ca dupa stiinta mea toata mierea se extrage din faguri (indiferent ca sunt faguri curati, cu puiet, sau fara), iar ca albinele sa produca acea miere, trebuie sa culeaga NECTAR+POLEN.
    Nu-i dau dreptate sub nici o forma, ca analiza polenica e doar pentru a pune "amprenta", ci ANALIZA POLENICA ESTE CEA CARE STABILESTE SORTIMENTUL DE MIERE, indiferent din ce fel de faguri a fost extrasa.
    Inca nu am vazut in comert si nici in vre-o clasificare a miere: "miere din magazie" sau "miere din faguri fara puiet" sau alte sortimente de genul acesta.

    Buletinul de analiza de la Protv continea 2 pagini, doar ca nu am considerat necesar sa mai atasez si pagina 1, in care aparea "Prelevare probe: PROTV", dar o sa i-l dau dansului direct pe email, ca probabil e singurul care pune in dubiu autenticitatea Buletinului, odata cu alte Buletine de analize intocmite de noi pentru exportul de Japonia, si facute la noi in tara.
    Fiecare client de la export solicita anumiti parametrii calitativi si anumite tipuri de analize, iar unii dintre ei - mai ales clientii vechi - nici macar nu-mi solicita B.A., pentru ca au incredere in marfa care pleaca de la Apidava.

    Acum 20 de ani cand tatal meu a inceput aceasta afacere, nu avea nici un fel de relatii, nici bani pusi la ciorap. Au trecut vre-o 10 ani pana a reusit sa castige primii clienti la export. De atunci si pana acum clientii la export s-au inmultit in fiecare an. CUM?? Prin munca, seriozitate si respect fata de clienti.

    Pe oricine din domeniul international al mierii intrebi de numele lui o sa aflii ca e un om serios si livreaza marfa de calitate.
    Daca e nevoie de inca 20 de ani ca sa convingem lumea din Romania de acelasi lucru, sa stii ca o sa ne straduim mai mult....dar eu cred ca nu doar in afara tarii si-a castigat acest respect, ci cred ca si aici, acasa....doar ca aici invidia mai mare.

    Tot Protv acum 2 sapt. a filmat o stiri la targul mierii de la Blaj si au luat interviu de la un client din Olanda al firmei Apidava, care a laudat mierea romaneasca....desi initial a laudat mierea de la Apidava, dar eu personal l-am rugat sa vb la modul general despre mierea romaneasca, ca sa dea bine in acea stire.....

    Deci...fiecare cu stilul lui de marketing...pana acum eu consider ca ii promovez si pe altii...si nu am pretentia ca altii sa ne promoveze pe noi, ci cel putin sa nu ne denigreze.

    RăspundețiȘtergere
  8. http://despremiere.blogspot.com/2010/11/despre-calitatea-mierii-de-pe-rafturile.html

    Ca sa incepem si sa terminam in acelasi timp cu “sus-numitul” Buletin.

    Scumpa doamna.
    Cand ati postat articolul “despre calitatea mierii” ati venit cu un asa zis buletin cu antet cu tot ce trebuia la el, urmand ca noi sa spunem “ Waaaaaw, uite escrocii ce faceau ! “
    Va spun

    Nu e fair :) !!!
    Acum, cand trebuia sa veniti cu un document concret, eventual sa-l fluturati intr-o conferinta de presa, pentru ca sa face o societate care se respecta si care are ceva de aparat, ne aratati o Anexa la nu stiu care buletin de analize unde ni se se sugereaza ostentativ sa ne uitam dupa un :”absent”.
    Chiar si aceea prima-pagina cu tot respectul va sugerez doamna s-o postati aici sau chiar pe siteul Apidava. :)
    Apidava , firma de care va mandriti SI AVETI TOT DREPTUL sa faceti acest lucru Doamna Mates pentru ca-i o a doua casa.
    Nimeni nu are curajul sa conteste renumele acestui brand, dar brand-ul are de suferit in momente de acest fel si daca nu stiti sa le gestionati aveti probleme si pe viitor.
    Sigur, o sa spuneti ; cu aceeasi structura imi schimb denumirea si-o iau de la capat ( gandire pur manageriala ) dar consumatorii va pierd pe drum doamna. Toate incurajarile care va tin acum vin in urma unor “excese de ipocrizie”, acolo in spate insa semnele de intrebare nasc monstrii :) .




    Legat de stiinta dvs despre producerea mierii, care sub nicio forma nu am de gand s-o contest,pe alocuri chiar o admir, am sa fiu scurt pentru ca nu-mi permite timpul sa desfasor cursuri de biologia albinelor si poate chiar v-ar plictisii acest lucru.

    Scumpa Doamna.

    Incercati sa faceti un suc de portocale in storcator dupa care sa-l puneti intr-un borcan in care inainte de aceassta operatiune a fost otet. Veti vedea o oarecare schimbare a gustului de portocala ( cred eu ) .
    Adevarat nu ati vazut astfel de denumiri pentru ca se evita a scrie asa ceva pe borcanul de miere, dar cred ca ar fi interesant sa puneti pe piata niste produse pe care sa scrie : “ Miere din faguri artificiali “ - ca si cum ai face acel suc de portocale intr-un pahar de hartie - sau , de ce nu, “Miere din fagurii cu puiet “ ( chiar contine proteina si asa numitul laptisor de matca ) .

    Lucrurile astea sunt spuse de “dl de la Mierea Naturala “ dar sunt verificate si cercetate de personalitati de referinta in domeniul apicol.

    Astea fiind spuse va doresc o seara minunata si mult spor la munca ce-o aveti de urmat de acum incolo.

    P.S.
    Incercati sa vindeti in Romania aceleasi loturi de miere care pleaca spre export . Vor fi probabil surprinsi clientii dumneavoastra.

    O seara minunata

    RăspundețiȘtergere
  9. Am aflat intamplator de acest nou "scandal" fierbinte lansat de televiziunile din Romania.Trebuie sa mentionez faptul ca am renuntat absolut sa mai urmaresc orice fel de stire difuzata de orice post tv romanesc in urma cu 6 luni deoarece totul mi se pare exagerat,pus intr-un negativism absolut si doar in cautarea unui nou subiect care sa scandalizeze. Reactia imediata cand am urmarit acest reportaj a fost clar: de ce continuam sa denigram produsele romanesti?Mi-a dat impresia unui atac prostesc la ceea ce inseamna produs intern.
    Sunt de acord ca ar trebui tras un semnal de alarma asupra impostorilor si a lucrurilor total gresite si anapoda, dar in aceeasi masura trebuie laudati cei care sunt corecti si care aduc pe piata produse de buna calitate.
    Din punctul de vedere a unui om care traieste de scurt timp in afara tarii si are ocazia sa vada ce inseamna patriotism pentru altii, concluzionez foarte concis ca ceea ce au facut cei de la Protv se numeste: SINUCIDERE CURATA PENTRU CEEA CE AVEM DE VALOARE SI INCA MAI PUTEM EXPORTA. Nici pe deprate nu se poate numii un material obiectiv. De ce nu s-a luat la analiza mierea turceasca sau orice alta provenienta, care cu siguranta se gaseste pe rafturile din Romania???De ce acea miere nu e periculoasa pentru sanatatea "sarmanilor clienti romani"?
    Poate incet vom invata sa nu ne mai lasam condusi si influentati de ceea ce ne pune televiziunea si interesele unora sub nas.Si poate vom invata sa ne aparam valorile si produsele autohtone.Sa incetam sa imbogatim economiile altor tari cumparand produse din import doar pentru ca au etichete si ambalaje mai colorate si sloganul lor e mai convingator.

    RăspundețiȘtergere
  10. In ceea ce priveste miere celor de la Apidava pot spune foarte sincer ca am toata increderea in calitatea ei. Am avut ocazia sa ma intalnesc cu ei la cateva targuri de gen si pentru mine intodeauna mierea Roua Florilor a fost singura optiune la raft. Sunt o echipa de oameni foarte implicati, care fac tot ce fac mai mult din pasiune. Incerca din rasputeri sa promoveze si sa puna mierea romaneasca pe harta lumii. Se implica intr-o gramada de actiuni care nu aduc decat profit de imagine Romaniei.
    Eu folosesc de mai bine de 10 ani produsele celor de la Apidava si nu am decat cuvinte de lauda la adresa lor.Aceasi parere buna o am si la adresa celor de la Apicola Georgescu, pe care la fel, i-am intalnit prin targuri. Sunt producatori de renume in tara si la fel ca cei de la Apidava, apicultori de traditie si pasiune. Amandoua sunt afaceri de familie, in care toti membrii se implica. In astfel de domenii banii nu se intorc cu furca si credeti-ma nimeni nu s-a imbogatit, in domeniul apicol e o lupta cu morile de vant.
    E mare pacat sa dam in cap tocmai celor care incearca sa faca ceea ce trebuie facut ca sa facem loc celor cu putere si interese mai mari.

    RăspundețiȘtergere
  11. mda...am vazut stirea.Nu inteleg de ce nu fac publice si buletinele de analiza si induc in eroare si MANIPULEAZA populatia. Daca ar avea coloana vertebrala si-ar si proba afirmatiile...nu doar asa o stire bomba fara nimic concret. Io cred ca vrea ceva importator sa intre pe piata cu miere si asa isi face loc ca prea denigreaza mierea romaneasca. Eu consum miere de la Apidava si am increde ca nu e contrafacuta. Au investit prea mult si in tehnologie si in marketing si nu cred ca isi permit sa iasa pe piata cu chesti naspa. Consider ca cei care "triseaza" nici nu ies in fata gen sa organizeze si sa participe la targuri ca voi de la Apidava.

    RăspundețiȘtergere
  12. Esti o doamna Honey Queen! Bravo pt atitudine si prestanta! "Mierea naturala" degeaba improasca cu noroi, nu face decat sa se manjeasca singur. Ana

    RăspundețiȘtergere
  13. Recent , sotul meu a cumparat un borcan de miere poliflora , marca "Roua florilor" din Billa. Mierea are un gust pronuntat de tei, destul de viscoasa si este zaharisita neuniform [jumatate de borcan este lichida iar jumatate in curs de zaharisire]. Personal am rezerve fata de aceasta miere, nu ma convins ca ar fi naturala si cel mai probabil nu o voi mai cumpara in viitor . Desi nu sunt specialista in domeniu , in schimb am ceva experienta gustativa , sunt consumatoare de mult timp de miere si am avut permanent miere naturala de calitate deoarece bunica mea a fost apicultoare.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu am inteles daca borcanul de miere cumparat era "Miere poliflora" sau "tei", ca nu ati specificat decat Brandul, nu si sortimentul. Daca mierea era vascoasa asta e un semn foarte bun, si la fel si daca avea gust de TEI, pentru ca probabil ca exista o pondere pronuntata de polen de tei in compozitie. Intradevar mierea din preponderenta flori de tei are un gust foarte pronuntat, care nu place la toate lumea, si cu care multi consumatori romani nu sunt asa obisnuiti, in schimb este foarte apreciata in Polonia si GERMANIA.
    Faptul ca era doar partial zaharisita, si neuniform iarasi e un semn bun: o miere falsificata cu adaosuri de glucoza nu va zaharisi DELOC, iar cristalele ne-uniforme sunt specifice mierii de TEI, spre deosebire de Mierea de rapita sau floarea -soarelui care fac cristale mici, uniforme, si care cristalizeaza compact.
    Mierea romaneasca de TEI este din pacate mult mai apreciata de catre straini, decat de romani, fiindca nu le place gustul.
    Sfatul meu: daca stiti zona unde avea bunica d-voastra stupii, cu siguranta puteti afla care e tipul de miere care se facea acolo preponderent: rapita, floarea-soarelui, tei, salcam, poliflora de fanat, mana de padure, sau alte specialitati, si incercati sa achizitionati miere produse in acea zona, de la produtorii care vin in targuri. Daca descoperiti exact sortimentul pe care d-voastra il apreciati, veti stii exact ce sa cumparati pe viitor.
    Eu stiu sigur ca ador mierea de salcam: fiindca stiam ca se apropia sfarsitul scolii atunci cand mergeam cu tatal meu la extras de salcam....si mi-a ramas in suflet aceasta asociere de ganduri de vacanta = miere de salcam....Nici o alta miere de dupa acea nu mai avea acelasi farmec. Miere de TEI nu era deloc in zona noastra, si deci nu am gustat deloc in copilarie, si nici acum, ca si adult nu pot spune ca e printre preferintele mele, cum nu e de altfel nici mierea de munte nu e pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere