vineri, 30 octombrie 2009

Despre pretul mierii vrac (en-gros)

Aceasta postare am gandit-o putin altfel, dar fiindca tot am primit comentarii pe aceasta tema, si "comentariile" imi permit un numar minim de caractere, prefer sa scriu o postare distincta. Ma bucur ca Valy si-a spus parerea, si macar stiu ca nu vorbesc singura despre un subiect sau altul.
Ca sa le luam in ordine: pretul la achizitia mierii de catre procesatori este un pret mic, comparativ cu pretul sub care acea miere se vinde in piata sau la magazine, adica ca sa fim clari si pentru cei care nu cunosc problema, in momentul de fata se plateste la achizitie cca. 7 Ron/ kg la poliflora si 9,5-10 Ron/ kg la salcam, pe cand in magazine ea se vinde cu 15 Ron, respectiv 18-20Ron mierea de salcam. Deci daca facem un calcul aproximativ, inseamna ca apicultorii primesc doar cam 50% din pretul cu care mierea se vinde. Pana aici ii dau dreptate lui Vlady.
Insa probabil ca unii stiu deja, ca mierea care se cumpara vrac se vinde in proportie de 80% la export (tot vrac), si doar 20% din productia Romaniei se vinde la intern. Din acest motiv pretul mierii vrac la achizitie e stabilit intr-o proportie de 80% de cererea externa, dar si de cantitea si calitatea mierii produsa in acel an in Romania. Tocmai de aceea pretul la achizitia mierii difera destul de mult de la un la altul. Ceea ce pot sa-ti spun este ca anul acesta este un an bun, productia a fost foarte buna, si pretul la miere a fost in crestere de la inceputul anului, si pentru achizitie, dar din pacate asta s-a reflectat si la pretul de la raft.
Dar revenind la ale noastre, adica la piata interna, vanzarea mierii la procesatori nu este o obligatie a apicultorilor, este o optiune, uneori una foarte buna, mai ales pentru apicultorii profesionisti, care traiesc doar din aceasta indeletnicire, avand peste 300 de stupi, si care chiar daca ar merge in fiecare saptamana in piata nu ar putea sa-si vanda toata cantitatea de miere care o produc. Unii dintre ei reusesc sa produca 3-4 tone dintr-un sortiment,chiar pana la 7-8 tone/an.
Ce ar face cu ea daca nu ar exista procesatorii care sa o vanda la export sau sa o proceseze si sa o vanda pe marile retele de retail ??
Binenteles ca la pretul mierii achizitionata en-gros de la apicultori incep sa se adauge tot felul de costuri, care se vor reflecta in pretul produsului de la raft, cum ar fi:
- costul analizelor de laborator
- costurile de manipulare, depozitare, filtrare, omogenizare (tot ceea ce se face din momentul in care apicultorul isi aduce mierea la firma procesatoare)
- costurile materiilor prime adiacente (butoaie, borcane, capace, cutii, etichete si altele)
- costul operatiiunilor de ambalare, etichetare, depozitare, livrare
- costurile cu personalul angajat
- costurile cu utilitatile
- costurile imprumuturilor bancare
- taxele percepute de fiecare retea de retail in parte (si care sunt de aprox. 30-35% din valoarea produselor vandute)
- iar la acestea se adauga TVA-ul de 19%.
Daca punem toate astea pe hartie, intelegem de ce pretul de la raft este asa de mare, insa daca tinem cont ca apicultorul care isi vinde mierea in piata nu are decat cam 10% din aceste cheltuieli, nu mai intelegem de ce mierea lui costa tot la fel de mult ca in magazine, ba uneori chiar si mai mult.
Hai sa vedem problema pe toate fetele ei: daca firmele procesatoare nu s-ar fi luptat sa intre pe marile retele si sa reuseasca sa gaseasca parteneri la export, aceasta ramura a agriculturii s-ar fi "innecat" de mult, cum s-a intamplat cu multe alte produse agricole.
Este un lucru foarte important ca Romania exporta miere in cele mai multe tari din Europa de Vest, dar si in Canada, Japonia si Singapore. Despre prea putine produse alimentare/ agricole putem spune asta.
Parerea mea personala este ca in loc sa "aruncam cu pietre", mai bine ne sprijinim reciproc, ca toti au si de castigat si de pierdut.
Cat despre apicultori depistati ca au miere cu reziduuri de antibiotice, este o afirmatie pe care mi-o asum, si pe care am facut-o pe baza unor analize facute la reziduuri de streptomicina, tetraciclina si altele, care au iesit pozitive. Insa vestea buna, este ca fata de acum 2 ani, numarul apicultorilor care au miere cu probleme este mult mai mic, pentru ca si ei au inteles care sunt cerintele legilative, si incearca sa le respecte.
Dar binenteles ca orice client poate cere la piata buletinul de analiza al apicultorului, si normal ar fi ca el sa nu poata vinde fara un buletin de analiza de la un laborator autorizat, emis pentru fiecare tip de miere pe care o comercializeaza, insa prea putini dintre ei isi fac aceste analize, pentru ca ele nu sunt ieftine: doar pentru un tip de antibiotic costa aprox. 100 Ron analiza.
Iar intrebarea mea este: cati clienti care vad un buletin de analiza, cunosc si normele legale intre care trebuie sa se incadreze fiecare paramentru, sau semnificatia parametrilor ?? pentru ca pe buletine, scrie doar rezultatul, nu si valorile legale admisibile, si nici cum se interpreteaza valorile unui parametru.

14 comentarii:

  1. Iarta-ma ca intreb
    Am inteles ca esti in deplina cunostinta de cauza ceea ce inseamna un Procesator...

    Intr-o linie de imbuteliere....etichetare....si alte procese de genul asta , se prelucreaza DOAR MIERE ?
    Intreb pentru ca un om care a investit in asa ceva si s-a bazat DOAR pe miere are o mica problema.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca am inteles bine, tu spui ca problema unei persoane care proceseaza doar miere, este imposibilitatea de a-si face business-ul rentabil?!
    Intradevar utilajele pentru miere, incepand de la cele necesare pentru extractia mierii, pana la linie de imbuteliere...etichetare..si tot tacamul sunt foarte scumpe, iar mierea nu este un produs la fel de vandabil ca: painea, laptele, faina...etc. Deci da, ai perfecta dreptate.
    Noi in prezent procesam si ambalam doar miere de albine, insa acum 18 ani cand am inceput, nu am putut trai doar din asta. Aveam o linie micuta de ambalat spirt medicinal, apoi o vreme am ambalat zahar pudra, am importat si am vandut borcane....dar sa nu uitam care era consumul de miere in 1992, si care e consumul acum, incomparabil mai mare...
    Deci, daca punem toate cap la cap, astazi se poate trai doar din miere, cu conditia ca investitiile sa se faca pe parcurs, pe masura ce reusesti sa-ti cresti desfacerea.
    Eu cunosc apicultori in zona Alba care traiesc binisor doar din miere: vand si vrac, dar si ambalata.
    Insa abia dupa ce s-au dedicat 100% acestui business au reusit sa-l faca rentabil. Atata timp cat s-au ocupat de el printre altele...castigul lasa de dorit.
    Sper ca ti-am raspuns, daca mai vrei alte lamuriri, te rog scrie-mi un email pe alina.mates@apidava.ro

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai restul face parte din managementul unitatii de imbuteliere.
    CU foarte mare greutate cred ca se face fata...dar asa-i in economia de piata.

    Mai mult nu poti invoca si in acelasi timp "reclama" niste costuri care ti le-ai asumat ( angajatii , utilitatile , costurile imprumuturilor bancare )
    Astea sunt lucruri care ti le ASUMI la inceperea afacerii , pentru ca pana la urma-i o afacere cand deschizi Linia.

    RăspundețiȘtergere
  4. cred ca cei care vorbesc in numele producatorilor ii rog sa faca pastoral pina la Ciucurova , Dobrogea Calafat si Valcea dupa care sa-si dea cu parerea stimabilililor , sa mmearga prin praf sa bea apa calda sa se spele in lighean APOI sa faca comentari adevarate daca nu vorbiti de MODA
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Stimabile...
    daca eu sunt din Mehedinti unde clima imi permite sa am un pastoral placut...unde ma pot ingrijii sa am toate conditiile necesare ( rulota cu frigider...cu apa...cu boiler dupa mine) de ce sa ma duc in alte parti.
    Iarta-ma stimabile domn ....dar asa cum te ingrijesti sa pleci la pastoral...asa vei trai printre albinute :)
    Chiar iarta-ma.....da nu te obliga nimeni in Romania anilor 2010 sa bei apa calda :)
    Bafta si sa ai bidoanele pline

    RăspundețiȘtergere
  6. Salutare!
    Ma numesc Ovidiu si sunt din Arad. Am un prieten bun care detine peste 120 de familii de albine si produce doar miere bio. Din pacate nu are si nu se stie pe net. Poate cineva sa-l ajute spunandu-ne niste preturi la mierea bio ambalata: poliflora, tei, salcam si de padure?
    Va multumesc si... sa aveti ramele pline de miere!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua Ovidiu,
    Prietenul tau nu trebuie sa se stie prea tare pe net...trebuie sa se stie la albine si stuparit, si probabil ca se si pricepe daca are 120 de stupi. Nu sunt putini. Sa-nteleg ca prietenul tau nu stie cu cat sa-si vanda mierea lui ?? Dar pana acum ce facea cu ea: o manca pe toata ?? Glumesc!!
    In fine, ideea este ca daca vrea sa stie care e pretul pe piata e suficient sa arunce un ochi in orice Supermarket la mierea bio, si stabileste singur daca o vinde mai scump sau mai ieftin, dupa ce-si calculeaza cheltuielile lui, munca depusa si profitul care doreste sa-l obtina, si nu in ultimul rand in functie de cererea care o are.
    Este posibil ca vroiai sa ma intrebi de pretul mierii daca vrea sa o vanda la firma care ambaleaza miere si vinde pe piata interna sau la export ?? Daca da, atunci e simplu: suna la cateva firme din domeniu si intreaba care e pretul la achizitia mierii, mai ales ca pretul poate diferi in functie de sezon, precum si de cantitatea care o vinzi (firme gen Apidava, Tremot,Fileomera, Apiprodex)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum pot gasi o firma care sa-mi imbutelieze si mie mierea ca apoi eu sa o pot vinde?
    Si cit ar costa imbutelierea? sau ambalare in cutiute mici?
    Multumesc, sper ca ati inteles ce caut

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Florin,
    Am inteles ce cauti, dar nu prea inteleg de ce ai vrea ca altcineva sa-ti imbutelieze mierea??
    Majoritatea apicultorilor isi cumpara ei singuri ambalajele si isi imbuteliaza mierea ei acasa. Daca mergi la altcineva sa ti-o ambaleze te costa, pentru ca e vorba de un serviciu.
    Partea cu cutiutele mici e mai dificila, pentru ca acolo e vorba de o masina speciala care aplica la cald sigiliul/capacul din folie de aluminiu, insa am vazut la targurile de miere o firma de la Timisoara (Melifera srl) care are de vanzare ambalaje de 20g cu capac normal, ca la cutiutele farmaceutice.
    Daca vrei o discutie mai detaliata si "tehnica" sau alte amanunte ne poti scrie la adresa office@apidava.ro, sau sa ne suni la 0258.711428

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa inteleg ca reprezinti un procesator...ei bine eu sunt producator si nu o dau la export pe un pret de nimic, mai bine o vand eu la piata chit ca cheltuielile sunt enorme si nu scot mare lucru in plus...cu cat dati voi mierea la export de te vaiti asa...si daca n-ati fi voi ar aparea alti procesatori sau achizitori cum vrei sa le zici...sau ar aparea asociatii de producatorii care astfel ar putea negocia de pe alta pozitie!

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca tineti o evidenta clara a productiei de miere si va rwspectati munca la adevarata valoare, constatati ca cheltuelile de productie depasesc cu mult valoarea ce o da procesatorul pe Kg. de miere.
    Daca consumul mediu pe cap de locuitor ar fi de 0,100kg./locuitor, 0,100 x 20 000 000 = 20 000 tone miere / an. Romania nu are posibilitatea sa-si alimenteze populatia cu mier.
    Sfatul meu, este ca fiecare borcan cu miere vandut, sa aiba si o hartiuta cu informatii despre miere, polinizare, calitati terapeutice, etc,etc.
    Eu fac acest lucru de cativa ani si numarul clientilor a crescut considerabil si nu am dat la procesatori nici un gram de miere, pentru ca nu imi acopereau cheltuelile Se poate face productie de 7 tone miere si vinde toata la piete, cu implicarea intrgii familii,fara prea mari probleme

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi place foarte mult ce spune d-na Burcea....are foarte mare dreptate....cu pasiune si interes un apicultor isi poate vinde direct toata productia de miere, fara sa fie nevoit sa o dea la procesatori. Bravo doamna, FELICITARI!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Haideti sa nu mai laudam atat de mult firmele procesatoare! Sunt niste mafioti!!! Cum se spune mai sus...80% se duce la export...acolo unde mierea se vinde cu 14-20 euro/kg!!! Nu va mai bateti joc de apicultori!!! Oameni buni ,nu va mai vindeti atat de ieftin!!! 3 -4 euro/kg este bataie de joc...si este numai vina noastra! ELIMINATI INTERMEDIARII!!! Asociati-va, investiti in testare si imbuteliere...si vindeti la export ,miere ca si produs finit...si tineti la pret! Numai asa ne salvam pielea....sa nu ridicam in slavi firmele care fac profituri pe munca noastra! va urez dragi apicultori CURAJ!

    RăspundețiȘtergere
  14. Imi pare rau ca trebuie sa-l contrazic pe dl care crede ca la export mierea se vinde cu 14-20 EUR / kg, fiindca asa ceva nu exista...adica nu pleaca mierea din ROMANIA la preturile acestea, dar e posibil sa ajunga pe rafturi in unele tari, miere ambalata in ambalaje de lux la astfel de preturi. Preturile mierii vrac la export sunt intre 2,80- 4 EUR / kg de cativa ani buni, asa ca nu vad cum ar putea fi platitia mierea la apicultori mai scump fata de cu cat se vinde ea.
    Nu e cazul sa ridicam in slavi pe nimeni, decat pe ALBINE, fiindca sunt singurele animale de la care omenirea intreaga are de invatat, si eu personal ii respect pe toti cei care se ingrijesc de albine. Apicultori sunt multi...dar nu toti au grija de albine. Aceeasi situatie pot spune ca se aplica intregului lant economic: procesatori sunt multi, dar nu la toti le pasa de apicultori. Fiecare dintre noi avem datoria sa-i cinstim pe cei cu care lucram si scopul fiecaruia nu ar trebui sa fie sa ne "salvam pielea", ci fiecare sa aiba o sansa.
    Pe vremea comunismului tatal meu avea un hobby: apicultura, dar nu se putea trai doar din acest hobby. Azi ma uit in jur si vad foarte multi oameni care iubesc apicultura si traiesc exclusiv din veniturile acestui business.
    Va dau dreptate in 3 lucruri: asociati-va, investiti si vindeti la export!!! dar nu uitati ca exact asta au facut unii apicultori cand si-au transformat pasiunea in business....Deci, mi se pare ca nu e asa mare prapastia intre ceea ce vor unii si ceea ce fac altii.

    RăspundețiȘtergere