marți, 27 octombrie 2009

De unde sa cumparam miere naturala, "adevarata"?

Cam asta ar fi prima intrebare care intervine in decizia de cumparare a unui borcan de miere de albine.
De unde sa o cumparam? Direct de la apicultori? de la piata? de pe marginea drumului? sau din magazine?
Ideal ar fi sa nu fim nevoiti sa cumparam mierea...ci sa avem un bunic, un tatic, sau un unchi care sa se ocupe de apicultura, ca tot e o ocupatie placuta, relaxanta si usoara (daca o comparam cu toate celelalte ramuri ale agriculturii). Astfel s-ar incuraja consumul de miere in loc de zahar, si toata familia s-ar hrani mult mai sanatos.
Dar fiindca marea majoritate nu au parte de situatia ideala, pot sa va spun parerea mea legata de oricare dintre deciziile de cumparare pe care le veti lua.
Binenteles ca cei mai multi prefera sa cumpere mierea direct de la apicultori, pentru ca, in general, contactul direct cu un apicultor ne creste gradul de incredere in mierea pe care o face. Intr-o proportie de 90% cred ca as putea spune ca e cea mai buna alegere, dar totusi exista unii apicultori care au miere depistata cu reziduuri de antibiotice (sau care au tratat albinele cu substante interzise in prezent de legislatia europeana) si care nu mai au ce face cu acea miere, decat sa o vanda "la negru", pentru ca, din punct de vedere legal, acea miere nu are voie sa fie vanduta spre consumul uman. Chiar daca eu as posta aici cativa apicultori depistati ca au miere cu reziduuri de antibiotice, ar fi vorba doar de un procent de 0,01%. Adevarul este ca cei care stiu ca folosesc astfel de tratamente, evita sa-si vanda mierea marilor firme de procesare tocmai pentru ca stiu ca vor pica testul analizelor. Aceste analize au devenit obligatorii abia odata cu aderarea Romaniei la UE, pana atunci legislatia romana nu prevedea ca obligatorii analizele pentru reziduurile de antibiotice.
Deci da, putem cumpara direct de la apicultori, mierea este naturala 100%, dar nu vom avea niciodata siguranta ca acea miere a fost analizata, si ca se incadreaza in limitele legale a parametrilor fizico-chimici.
Avantajul atunci cand cumparam miere direct de la apicultori, ar fi acela ca este posibil sa cumparam o miere care NU a fost incalzita. Nici asta nu e intotdeauna sigur, pentru ca si apicultorii dupa ce pastreaza mierea in vase 2-3 luni, aceasta cristalizeaza (mai putin salcamul daca e salcam pur), iar ca sa o poata ambala la borcane trebuie sa o incalzeasca.
Insa daca mierea a fost incalzita doar pana la 45grade Celsius (ceea ce e suficient pentru a o aduce la stare lichida), pentru o perioada limitata si intr-un vas descoperit, ea nu isi pierde cu nimic din calitate.
In prezent in Romania nu s-a efectuat nici un studiu, insa se aproximeaza ca 50% din vanzarea de miere se realizeaza "la negru", adica direct de la apicultori: de acasa, de pe marginea drumului, din pietele locale, sau de la targuri. Avantajul este doar pentru apicultori, nu si pentru consumator, pentru ca, de cativa ani buni mierea de la apicultori e mai scumpa decat cea din magazine, iar ei castiga niste bani pentru care nu platesc impozite la stat. Tocmai de aceea, repet: apucati-va de apicultura! Merita!
Binenteles ca, aceeasi nesiguranta asupra calitatii o veti intampina si daca cumparati miere din magazine, adica eticheta nu spune mare lucru, iar analizele pe baza carora livreaza mierea o companie nu sunt la dispozitia consumatorilor finali. Iar marile retele chiar daca isi fac periodic propriile analize la produsele de pe rafturi, nu fac publice aceste rezultate, cu atat mai putin daca ele sunt negative, ca doar nu vor sa se spuna ca si-au ales furnizorii dupa pret, ignorand calitatea.
Odata cu noile norme legislative la miere impuse de UE, s-au clarificat lucrurile si cu "energizantul tip miere", care nu era de fapt decat un sirop de glucoza, care continea doar aromatizant de miere, si care era comercializat de unele firme sub denumirea "energizant(scris micut) TIP MIERE"(scris cat mai mare), si care se vindea drept miere, la un pret imbatabil, cu 60-70% mai ieftin ca mierea. Si multi oameni il cumparau fiindca considerau ca oricum nu e diferenta mare de gust. In prezent, acele produse se numesc doar "energizant" si au trecuta "mierea" doar la lista de ingrediente.
Insa, ca sa trag totusi o scurta concluzie, sfaturile mele sunt:
- cumparati miere de la apicultori in care aveti incredere si care stiti unde isi tin stupii (sa fie o zona fara poluare industriala, sau intesiv cultivata agricol, pentru ca asta inseamna pesticide)
- preferabil nu cumparati miere de pe marginea drumului. Nu aveti nici un fel de siguranta asupra calitatii acelor produse, sau a conditiilor in care au fost ambalate
- cand cumparati miere din magazine: alegeti un producator de care ati mai auzit (cu cat e mai vechi pe piata, cu atat mai mult inseamna ca a rezistat pentru ca a tinut la calitate). Alegeti un producator "transparent", adica care are cat mai multe informatii si date de contact pe eticheta, si verificati pe internet ceea ce se scrie despre el.
Multi producatori de miere au site-uri doar ca o "fatada", fara nimic concret in interior. Cu cat e mai activ - online, in mass-media, la targuri - si cu cat ofera mai multe informatii, inseamna ca raspunde pentru calitate in fata clientilor, si nu are nimic de ascuns.
Ceea ce este absolut sigur, este ca exista foarte multi apicultori care fac o miere excelenta, curata, naturala 100%, iar firmele care comercializeaza miere pe marile retele,se aprovizioneaza tot de la acesti apicultori.
Totul este sa stim sa ne alegem sursa. Cu cat ne vom informa mai bine, cu atat vom face o alegere mai buna.

3 comentarii:

  1. As vrea sa ne raspunda domnul Mates cum sta treaba cu mierea "naturala" de la Apidava.
    Tocmai ce am vazut la ProTV repotajul cu mierea naturala de salcam(printre care era si cea de la Apidava) si niciuna nu trecea de un procent de 20% miere, restul fiind glucoza, zahar invertit, amidon, etc, conform analizelor celor de la combinatul apicol Bucuresti.

    Apropo, la intrebarile celor de la ProTv domnul Mates dadea din colt in colt, ceva de genu, "Nu am mintit clientul 100%", asa este, doar in procent de 80%.

    Eu de loc sunt din Blaj si eram destul de mandru de firma asta care chipurile ar vinde miere pura din inima Transilvaniei. In septembrie 2009 din intamplare am intrat in curtea societatii din Tiur(Blaj) si vreau sa va spun ca era plin de butoaie cu miere din CHINA, dar nu ar fi asta problema daca totusi in borcane ar fi miere 100%.

    De aici incolo o sa spun oricarei persoane care ma intreaba de Apidava, ca nu este cazul sa cumpere de la ei, nici de la celelalte firme, decat de la apicultori de incredere, altfel mai bine nu mai mananci.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buletinul de analiza al celor de la Protv, este postat deja pe blog la articolul "Mierea falsificata - stire in prime time la Protv", tocmai pentru a se vedea ca atunci cand cei de la Protv vorbeau despre mierea falsificata nu se refereau la firma Apidava, si doar ca era vorba de un procent de polen de salcam de doar 20% fata de min. 25% cat este prevazut pentru Mierea de Salcam de calitate superioara, insa aceasta datorita conditiilor climaterice nefavorabile din timpul culesului de la salcam din anul 2010, care speram sa nu se mai repete anul acesta.

    Cei de la Protv au trunchiat raspunsul dl Mates, precum si pe cel al celorlalti 2 intervievati:Apisalecom si Apicola Georgescu si nu au spus ca firmele care au iesit intradevar cu miere falsificata au refuzat sa faca orice fel de comentariu in legatura cu aceste analize, mai ales ca stirea spunea clar ca s-au analizat mostre de la 6 firme, insa doar 3 au fost intervievate....tocmai cei a caror miere nu era de fapt cu nici un fel de adaosuri.

    Curtea firmei Apidava este plina si acum de miere 100% naturala, insa butoaiele in care este stocata mierea, sunt butoaie pe care noi le primim retur cand facem export de miere vrac de la partenerii nostrii din Europa. Daca citeati eticheta de pe fiecare butoi, ati fi vazut un nume de apicultor, cu adresa si data receptiei.
    Din pacate mass-media a generalizat acea stire cu caracter negativ, fara a face distinctie intre mierea naturala si cea falsificata, si e normal ca acum oamenii sa aiba dubii, si sa caute raspunsuri.
    Noi va asiguram ca puteti fi in continuare mandru ca va trageti din Blaj, si ca la Blaj se face miere naturala 100%, si cu siguranta cei care au trecut prin Blaj stiu deja ca la noi usile sunt mereu deschise tocmai fiindca nu avem nimic de ascuns.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt mare fan miere si am mereu in casa, insa de multe ori mi-am luat teapa, cu miere "falsificata". greu mai gasesti una naturala 100%. Recent am descoperit-o pe cea a celor de la La Medeleni, o puteti incerca, e f buna si sigura.

    RăspundețiȘtergere